Site icon NewsIT

Σικελία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά λένε οι ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο – Σε πρώτο πλάνο οι ευθύνες του πληρώματος

24.08.2024 | 12:02
Σικελία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά λένε οι ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο – Σε πρώτο πλάνο οι ευθύνες του πληρώματος

Rescue personnel work at the scene where a luxury yacht sank, off the coast of Porticello, near the Sicilian city of Palermo, Italy, August 22, 2024. REUTERS/Louiza Vradi

Όλα τα σενάρια ανοιχτά είναι το μήνυμα που έστειλαν οι εισαγγελικές Αρχές στην Ιταλία για το ναυάγιο ανοιχτά της Σικελίας, όπου 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όλοι συγγενείς και φίλοι του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς που οργάνωσε το ταξίδι αυτό για να γιορτάσει την αθώωσή του σε ποινική δίκη τον περασμένο Ιούνιο.

Το τραγικό ναυάγιο στο Παλέρμο της Σικελίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων μπορεί να προκλήθηκε από ανθρώπινα λάθη, δήλωσε σήμερα, Σάββατο (24.08.24) σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Αμπρότζιο Καρτόζιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

Όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα κατά τη συνέντευξη Τύπου οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για να βρουν υπό ποιες συνθήκες βυθίστηκε το υπερπολυτελές γιοτ μέσα σε μόλις 16 λεπτά.

Οι ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα της «πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας» εις βάρος «αγνώστων προσώπων».

Όπως δήλωσε Καρτόζιο, η έρευνα εστιάζεται στις ευθύνες που μπορεί να φέρουν μέλη του πληρώματος για την τραγωδία. Όπως εξήγησε, οι Αρχές θέλουν να ανακαλύψουν πόσα γνώριζαν για όσα συνέβαιναν οι εργαζόμενοι στο πλοίο και σε ποιο βαθμό είχαν ενημερωθεί οι επιβάτες. «Φυσικά και πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Καρτόζιο, μπορεί να πρόκειται για υπόθεση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αφού δεν αποκλείεται η βύθιση να προκλήθηκε από «συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ήταν αυτές που έπρεπε». «Αυτή είναι μόλις η αρχή της έρευνας», πρόσθεσε ο Ιταλός εισαγγελέας.

Μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ανελκυστεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βύθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά.  Όπως αποκάλυψαν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψίες στις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, το οποίο παραμένει σε 50 μέτρα βάθος.

Διευκρίνισαν δε ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Bayesian δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ιταλία μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει καιρό.

Το ναυάγιο του Bayesian βρίσκεται πλέον σε 50 μέτρα βάθος και σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το λιμάνι Πορτιτσέλο.

Ο Καρτόζιο επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων. Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε από το Bayesian ήταν αυτό του σεφ του γιοτ, του Ρεκάλντο Τόμας.

Τέσσερα θύματα εντοπίστηκαν στις 21 Αυγούστου: ο Τζόναθαν Γουίλιαμ Μπλούμερ και η σύζυγός του όπως και ο Κρίστοφερ Μορβίλο και η σύζυγός του.

Το πτώμα του Μάικ Λιντς ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου και χθες Παρασκευή αυτό της κόρης του Χάνα.

Σύμφωνα με τον Ραφαέλε Μακάουντα, επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, το γιοτ είχε λάβει άδεια να παραμείνει αρόδου στην περιοχή όπου βυθίστηκε. «Δεν υπήρχε προειδοποίηση για καταιγίδα εκείνο το βράδυ», εξήγησε.

Ο Μακάουντα πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα της ανάσυρσης του γιοτ από τον βυθό της θάλασσας δεν είναι σαφές και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το Bayesian και το γεγονός ότι άλλα πλοία που βρίσκονταν κοντά του δεν έπαθαν ζημιές από τον υδροσίφωνα προκαλεί ερωτήματα, κυρίως αν η καρίνα του σκάφους, η οποία αποτελεί αντίβαρο στο τεράστιο κατάρτι του, ήταν ανεβασμένη ή κατεβασμένη την ώρα του συμβάντος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ραφαέλε Καμαράνο δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει ότι η πιθανότερη αιτία για τη βύθιση του γιοτ είναι ο υδροσίφωνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες- νεκροτομές στα θύματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version