Site icon NewsIT

Σικελία: Ποιος είναι ο «αξιοσέβαστος» καπετάνιος του μοιραίου Bayesian – Έχει βρεθεί στο τιμόνι Τούρκου δισεκατομμυριούχου

21.08.2024 | 15:37
Σικελία: Ποιος είναι ο «αξιοσέβαστος» καπετάνιος του μοιραίου Bayesian – Έχει βρεθεί στο τιμόνι Τούρκου δισεκατομμυριούχου

Η αγωνία για την τύχη των έξι αγνοούμενων από το πολυτελές γιοτ που επλήγη από μια σφοδρή καταιγίδα και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο την περασμένη Δευτέρα (19.08.2024), έχει φτάσει στο κατακόρυφο με το ναυάγιο να έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στο περιθώριο των εντατικών αναζητήσεων του ναυαγίου στη Σικελία, τα διεθνή μίντια σκιγραφούν το προφίλ όσων εξακολουθούν και αγνοούνται, όπως ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς αλλά και όσων διασώθηκαν.

Ο καπετάνιος του μοιραίου superyacht του Mike Lynch είναι ένας «αξιοσέβαστος» ναυτικός που εργάζεται σε σκάφη από την εφηβεία του και στο παρελθόν είχε προσληφθεί από έναν Τούρκο δισεκατομμυριούχο.

Ο 51χρονος Νεοζηλανδός Τζέιμς Κάτφιλντ, βρισκόταν στο τιμονι του μήκους 56μέτρων Bayesian, όταν αυτό ανατράπηκε και βυθίστηκε με αποτέλεσμα ένας επιβάτης να είναι νεκρός – ο σεφ του πλοίου – και έξι επιβάτες αγνοούμενους. Ο καπετάνιος κατάφερε να διαφύγει από το ιστιοφόρο και πλέον αναρρώνει στο νοσοκομείο, όπως αποκάλυψε ο αδελφός του.

Ο σεφ του μοιραίου σκάφους, Recaldo Thomas που βρήκε τραγικό θάνατο/ Reuters

Το πολυτελές ιστιοφόρο αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, βρισκόταν αγκυροβολημένο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή του Πορτικέλο σε ήρεμη θάλασσα, όταν ξαφνικά χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο, γνωστό ως waterpout, λίγο πριν από τις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Ο Cutfield μίλησε για πρώτη φορά για την τραγωδία από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο Παλέρμο, λέγοντας σε ιταλική εφημερίδα: «Δεν το περιμέναμε να έρθει».

Οι αξιωματούχοι ερευνούν σήμερα (21.08.2024) αν οι καταπακτές που άφησε ανοιχτές το πλήρωμα προκάλεσαν τη βύθιση του σκάφους μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ οι δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για τους αγνοούμενους -μεταξύ των οποίων ο Lynch, η 18χρονη κόρη του Hannah και ένα στέλεχος της Morgan Stanley.

Ο αδελφός του καπετάνιου, Μαρκ Κάτφιλντ, δήλωσε ότι ήταν «πολύ καλός ναυτικός» και «πολύ σεβαστός» στη Μεσόγειο. Δήλωσε στην NZ Herald ότι ο James βρίσκεται στο νοσοκομείο αλλά είναι «καλά» και δεν έχει τραύματα που να απειλούν τη ζωή του.

Πρώην ιστιοπλόος, ο James παντρεύτηκε μόλις πέρυσι στην Πάλμα της Μαγιόρκα. Έχει οκταετή εμπειρία ως κυβερνήτης πολυτελών σκαφών αναψυχής και έχει εργαστεί στον κλάδο επί τρεις δεκαετίες. 

«Μπορεί να είναι ζωνταντοί»

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίζονται σήμερα για τρίτη ημέρα, με τους δύτες να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν στις καμπίνες με την ελπίδα να τους εντοπίσουν.

Ένας μηχανικός υποστήριξε ότι οι αγνοούμενοι επιβάτες μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί σε θύλακες αέρα 164 πόδια κάτω από την επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύτες – οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό μόνο για δέκα λεπτά ανά κατάδυση λόγω του βάθους του ναυαγίου – να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Μεταξύ των διασωθέντων, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, βρίσκονται επίσης δύο Γάλλοβρετανοί, ένας Σριλανκέζος, ένας Νεοζηλανδός και ένας Ιρλανδός, μεταδίδουν ΜΜΕ.

Ο καπετάνιος ενός σκάφους που έπλεε κοντά στο Bayesian είπε στο Reuters ότι όταν η καταιγίδα έπληξε την περιοχή, εκείνος άναψε τη μηχανή για να μπορέσει να κρατήσει υπό έλεγχο το πλοίο και να αποφύγει μια σύγκρουση με το ιστιοφόρο.

«Καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερό το σκάφος και αφότου τελείωσε η καταιγίδα, παρατηρήσαμε πως το πλοίο πίσω μας είχε χαθεί», περιέγραψε ο Κάρστεν Μπόρνερ σε δημοσιογράφους.

Το άλλο σκάφος «διαλύθηκε πάνω στο νερό και κατόπιν βυθίστηκε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ίδιος είπε ότι το πλήρωμά του βρήκε στη συνέχεια ορισμένους από τους επιζώντες σε μια σωσίβια λέμβο, μεταξύ αυτών τρεις που είχαν τραυματιστεί σοβαρά και «ένα μικρό μωρό και τη σύζυγο του ιδιοκτήτη» και τους μετέφερε στο πλοίο του προτού τους παραλάβει το λιμενικό σώμα.

Η ιταλική ακτοφυλακή γνωστοποίησε ότι δύτες πραγματοποιούν έρευνες στο ναυάγιο, σε βάθος 49 μέτρων.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Τέρμινι Ιμερέζε ξεκίνησαν έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια του ναυαγίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version