Πέμπτη, 22 Αυγ.
27oC Αθήνα

Σικελία: Το χρονικό του ταξιδιού που κατέληξε σε πολύνεκρο ναυάγιο – Ποιος είναι ο μεγιστάνας Λιντς που πέθανε στο γιοτ του μαζί με την κόρη του

Σικελία: Το χρονικό του ταξιδιού που κατέληξε σε πολύνεκρο ναυάγιο – Ποιος είναι ο μεγιστάνας Λιντς που πέθανε στο γιοτ του μαζί με την κόρη του
Φωτογραφία: Reuters

Η κρουαζιέρα που υποτίθεται ότι θα ήταν μια ευχάριστη ανάπαυλα ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και διασκέδασης για τον μεγιστάνα Μάικ Λιντς και την βαρύτιμη παρέα του που επέβαιναν στο πολυτελές ιστιοφόρο Bayesian, μετατράπηκε σε τραγωδία με το ναυάγιο στο Παλέρμο στην Σικελία, να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο στη Σικελία, όταν ανατράπηκε και ναυάγησε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας πριν από την αυγή προχθές, Δευτέρα (19.08.2024).

Δεκαπέντε άνθρωποι επέζησαν, το πτώμα ενός ανθρώπου ανακτήθηκε άμεσα- του σεφ του γιοτ Ρεκάλντο Τόμας-, και οι σοροί πέντε από τους έξι άνθρωπους που παρέμεναν αγνοούμενοι, ταυτοποιήθηκαν: ανάμεσά τους ο Λιντς, η 18χρονη κόρη του, ο Τζόναθαν Μπλούμερ, μη εκτελεστικού προέδρου της Morgan Stanley International, της συζύγου του Αν Ελίζαμπεθ, του δικηγόρου Κρις Μορβίλο και της σύζυγου του Νάντα, όπως αναφέρει η La Stampa.

Με τη δύση του ήλιου σήμερα Τετάρτη (21.08.2024), οι έρευνες διακόπηκαν για να συνεχιστούν αύριο οπότε και πιθανότατα θα εντοπιστεί και η έκτη σορός και το πρώτο σκέλος της τραγωδίας θα ρίξει αυλαία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν από τους μεντεσέδες ένα παράθυρο πλάτους τριών μέτρων και χρησιμοποίησαν το άνοιγμα ως σημείο εισόδου.

Κατάφεραν να προσεγγίσουν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι και τις καμπίνες. Διασώστες είπαν πως αυτό θα χρειαστούν κάποιο χρόνο καθώς ορισμένες είσοδοι μπορεί να είναι μπλοκαρισμένες. Το σκάφος κείτεται στη δεξιά πλευρά του, σε βάθος περίπου 50 μέτρων θέση που καθιστά δύσκολη την επιχείρηση.

Οι δύτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις 8-10 λεπτά στον τόπο του ναυαγίου προτού αναδυθούν και πάλι στην επιφάνεια.

Οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τους «πολύ στενούς χώρους» μέσα στο βυθισμένο σκάφος.

Βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά

Ειδικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος, που φέρεται να είχε εξοπλισμό και χαρακτηριστικά ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε θύμα ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου.

«Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “ black swan event” — συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Είπε πως είναι βέβαιος ότι οι αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» σχετικά με το τι προκάλεσε το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στο βυθό της θάλασσας.

Προέχει η επίσημη αναγνώριση των σορών 

Οι ιταλικές αρχές, μέχρι στιγμής, αρνούνται να προσδιορίσουν την ταυτότητα των άψυχων σωμάτων που έχουν εντοπιστεί, παρά τις αναφορές τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ταυτότητά τους.
Αυτό είναι εύλογο καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης προτού επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των θυμάτων και σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι νεκροί πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στα θύματα, προτού πιστοποιηθεί επίσημα ο θάνατος.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας, Σαλβατόρε Κοκίνα δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά προτεραιότητα είναι να βρεθούν όλοι όσοι επέβαιναν στο πλοίο Bayesian.

Η Neda Morvillo, Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων, και ο σύζυγός της Chris είναι επίσης μεταξύ των αγνοουμένων.

Η σορός του σεφ του σκάφους, του Recaldo Thomas, εντοπίστηκε τη Δευτέρα. Ο Gareth Williams, φίλος του Thomas, δήλωσε στο BBC ότι γνώριζε τον σεφ για 30 χρόνια, καθώς είχαν μεγαλώσει μαζί στην Αντίγκουα, όπου ο άτυχος ανδρας ζούσε.

Οι επιβάτες του σκάφους ήταν καλεσμένοι του Lynch – ιδρυτή του γίγαντα λογισμικού Autonomy – και φέρονται να βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν την αθώωσή του σε μια τεράστια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Ο Lynch αθωώθηκε τον Ιούνιο από τις πολλαπλές κατηγορίες για απάτη που αφορούσαν την πώληση της Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard, ύψους 11 δισ. δολαρίων το 2011.

Ποιος ήταν ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας»

Ο Μάικ Λιντς ήταν ένα από τα λίγα παραδείγματα επιχειρηματία του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας.

Γεγονός που οδήγησε σε πολλούς να τον αποκαλούν ως τον «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», αλλά, στην πραγματικότητα, η ιστορία του διαφέρει πολύ από αυτή του ιδρυτή της Microsoft.

Ο γκουρού της τεχνολογίας και εκατομμυριούχος από τις πωλήσεις προϊόντων λογισμικού, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας λογισμικού, Autonomy το 1996.

Ο 59χρονος απέκτησε την αμύθητη περιουσια του, πουλώντας την εταιρεία στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Hewlett-Packard το 2011 για 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Lynch ενεπλάκη σε μια δεκαετή δικαστική μάχη μετά την εξαγορά. Αθωώθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο για πολλαπλές κατηγορίες απάτης, για τις οποίες αντιμετώπιζε δύο δεκαετίες φυλάκιση.

Όπως είχε δηλώσει στο BBC Radio 4, πίστευε ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του μόνο στο δικαστήριο των ΗΠΑ επειδή ήταν αρκετά πλούσιος για να πληρώσει τα τεράστια νομικά έξοδα. 

Ο ίδιος φοβόταν πως αν καταδικαζόταν, θα πέθαινε στις φυλακές εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε:

«Έχω διάφορα προβλήματα υγείας που θα καθιστούσαν πολύ δύσκολη την επιβίωσή μου», είπε στους Sunday Times τον περασμένο μήνα. «Αν (η δικαστική περιπέτεια) δεν πήγαινε καλά, αυτό θα ήταν το τέλος της ζωής, όπως το ήξερα με οποιαδήποτε έννοια».

Ο Lynch μεγάλωσε από γονείς ιρλανδικής καταγωγής κοντά στο Chelmsford στο Essex, από μητέρα νοσοκόμα και πατέρα πυροσβέστη.

Σπούδασε φυσική, μαθηματικά και βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τελικά ειδικεύτηκε στην προσαρμοστική αναγνώριση προτύπων. Η διδακτορική του διατριβή φέρεται να είναι μία από τις πολυδιαβασμένες εργασίες στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Αφού εγκαινίασε μερικές νεοσύστατες εταιρείες πρώιμης τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένης μιας που ειδικευόταν σε λογισμικό αυτόματης πινακίδας κυκλοφορίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου για την αστυνομία – δημιούργησε το Autonomy το 1996.

Λέγεται μάλιστα πως είχε τέτοιο πάθος για τον Τζέιμς Μποντ, που στις εταιρείες που διηύθυνε, «βάφτιζε» τις αίθουσες συνεδριάσεων με τα ονόματα από τους εχθρούς του Bond, όπως Dr No και Goldfinger – το Autonomy είχε ακόμη και μια δεξαμενή πιράνχας στο αίθριο, σε μια αναφορά στην περιπέτεια του 007 «Ζεις μόνο δύο φορές».

Η σύζυγός του Angela Bacares επέβαινε και εκείνη στο μοιραίο σκάφος και διασώθηκε, ενω την ίδια τύχη δεν είχε η 18χρονη κόρη του ζευγαριού, η μικρότερη από τις δυο κόρες, που βρήκε φρικτό θάνατο στο κουφάρι του Bayesian. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις