Η ζωή που έζησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν σαν κινηματογραφική ταινία και πολλοί έχουν πει ότι ο «Καβαλιέρε» έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε άνδρα: Είχε πάντα δίπλα του όμορφες γυναίκες, αγόρασε την αγαπημένη του ομάδα, έγινε πλούσιος αλλά και… πρωθυπουργός.
Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936. «Έφυγε» στις 12 Ιουνίου 2023. Ο Ιταλός μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011.
Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Το 1986 του ανήκε το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης και η ομάδα Μίλαν
Ο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο και ήταν γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου.
Στη 10ετία του ’70 έκανε τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος έγινε ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.
Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκτησε τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο το γνωστό «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Ιλ Τζιορνάλε», ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιέχονται κάτω από τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του.
Η «στροφή» στην πολιτική
Μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν αποτελέσει ένα κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα. Αντίθετα όμως από κάθε πρόβλεψη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωρεί στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κατεβαίνει στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την, γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».
Στις εκλογές του 1994 ο ιταλικός λαός του έδωσε τη νίκη και ο Μπερλουσκόνι έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η πρώτη του θητεία κράτησε λίγους μήνες λόγω των εσωτερικών κλυδωνισμών της κυβερνώσας συμμαχίας που τον ανάγκασαν σε παραίτηση. Όμως, το 2001 επανήλθε δριμύτερος εξαγγέλλοντας πλήθος φοροαπαλλαγών, μέτρων κατά του εγκλήματος, αύξησης συντάξεων και μείωσης της ανεργίας και έτσι κέρδισε και πάλι τις εκλογές.
Στις εκλογές του 2006 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα χάσει από τον αντίπαλό του Ρομάνο Πρόντι και θα επιστρέψει στην αντιπολίτευση. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2008. Πέτυχε νίκες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.
Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2008 ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2007 και προήλθε από την ένωση της Φόρτσα Ιτάλια με την Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τραυματίστηκε στο πρόσωπο όταν ένας άγνωστος τον γρονθοκόπησε στο Μιλάνο, έπειτα από πολιτική συγκέντρωση.
Η καταδίκη για φοροδιαφυγή – «Η δημοκρατία τελείωσε»
Τον Οκτώβριο του 2012 Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για φοροδιαφυγή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε: «Η Δημοκρατία τελείωσε, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
«Ήμουν βέβαιος ότι η δίκη θα τελείωνε με την αθώωσή μου, πρόκειται για μία σαφέστατα πολιτική απόφαση».
Μιλώντας αργότερα στο υπό ιδιοκτησία του τηλεοπτικό κανάλι Italia Uno υποστήριξε ότι «εξαιτίας ορισμένων δικαστών, η Ιταλία μετατρέπεται σε μια βάρβαρη χώρα».
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, “Ο Λαός της Ελευθερίας” απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι με συνέπεια να ξεσπάσει πολιτική (κυβερνητική) αστάθεια στην Ιταλία.
Τα πάρτι «μπούνγκα – μπούνγκα»
Τα αμαρτωλά πάρτι που γίνονταν στις βίλες του Μπερλουσκόνι με όμορφες γυναίκες και πολλά μυστικά, αποτέλεσαν για χρόνια θέμα συζήτησης αλλά και δικαστικής διαμάχης.
Για χάρη της μαροκινής χορεύτριας «Ρούμπι» ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε (αρχικά) για σεξ επί πληρωμή με ανήλικη αλλά κέρδισε την έφεση. Τόσο εκείνος όσο και η «Ρούμπι» αρνήθηκαν ότι είχαν κάνει σεξ.
Αργότερα, ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι πλήρωνε κοπέλες και άλλους «συμμετέχοντες» να καταθέσουν ψέματα για το τι συνέβαινε στα αμαρτωλά πάρτι «μπούνγκα – μπούνγκα».
Ο ίδιος επέμενε να αποκαλεί τα πάρτι αυτά «κομψά δείπνα» ωστόσο πολλά από τα κορίτσια που συμμετείχαν σε αυτά, εξακολουθούσαν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για χρόνια…
Πάντως μέχρι και το τέλος της ζωής του, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δε σταμάτησε να δείχνει την αδυναμία του στις γυναίκες…
Οι γάμοι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 29 ετών με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο το 1965. Με την Κάρλα απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαρίνα και τον Πιέρ Σίλβιο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έμεινε με την πρώτη του σύζυγο για 15 χρόνια.
Ο δεύτερος γάμος και τα τρία παιδιά
Το 1980 μπήκε στη ζωή του η Βερόνικα Λάριο. Το ζευγάρι έβγαινε «κρυφά» μέχρι που ο Καβαλιέρε πήρε διαζύγιο από την πρώτη γυναίκα του, το 1985. Πέντε χρόνια αργότερα ήρθε ο δεύτερος γάμος για τον Σίλβιο, όταν παντρεύτηκε τη Βερόνικα, με την οποία έκανε τρία παιδιά, την Μπάρμπαρα, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι.
Το δεύτερο διαζύγιο
Η διαδικασία για το δεύτερο διαζύγιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήρθε το 2009, ύστερα από την οργισμένη επιστολή της Λάριο μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις του συζύγου της με ανήλικες κοπέλες. Μετά την απόφασή της να ζητήσει διαζύγιο από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Βερόνικα Λάριο «έσπασε» τη σιωπή της για τον έγγαμο βίο τους. Μέσα από το βιβλίο «Tendenza Veronica» της φίλης της και δημοσιογράφου Μαρίας Λατέλα, η Βερόνικα Λάριο αποκαλούσε τον Σίλβιο – ούτε λίγο ούτε πολύ – «γελοίο» και δήλωνε αηδιασμένη από τις απιστίες και τα ψέματά του στα 20 αυτά χρόνια.
Το διαζύγιό τους βγήκε το 2012 και έτσι ο Σίλβιο αναγκάστηκε κάθε χρόνο να καταβάλλει 16,8 εκατ. ευρώ στην πρώην σύζυγό του. Ωστόσο με απόφαση του δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2017 η πρώην σύζυγος του Μπερλουσκόνι έπρεπε να επιστρέψει περίπου 60 εκατ. ευρώ. Οι δικαστές είχαν αποφανθεί ότι δεν δικαιούται τη διατροφή των 1,4 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Η απόφαση βασίστηκε στο ότι ο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως πρώην σύζυγός της, δεν πρέπει να εγγυάται για το βιοτικό επίπεδο που είχε κατοχυρωθεί πριν το διαζύγιο.
Ο τρίτος γάμος
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέβηκε για τρίτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας το 2013. Παντρεύτηκε σε μυστική τελετή την κατά 50 χρόνια νεότερή του Φραντσέσκα Πασκάλε.
Οι δυο τους γνωρίζονταν πάνω από δεκαετία, δηλαδή από όταν η 28χρονη Πασκάλε ήταν ακόμη ανήλικη και συμμετείχε στη νεολαία του κόμματος του καβαλιέρε Forza Italia.Όταν χώρισαν εκείνη δήλωσε: «Θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου. Του εύχομαι όλη την ευτυχία του κόσμου. Ελπίζω ότι θα βρει κάποιον να τον φροντίζει όπως έκανα κι εγώ».
Η Φραντσέσκα Πασκάλε, μπορεί να χώρισε αλλά πέτυχε αυτό που είχε εξομολογηθεί στο βιβλίο «Italiani volta gabbana» του Μπρούνο Βέσπα. Τον Οκτώβριο του 2006 μαζί με τρεις φίλες της πήγαν σε ομιλία του για το κόμμα Forza Italia στη Ρώμη. Εκεί τον πλησίασε για πρώτη φορά και του ψιθύρισε: «Πρόεδρε, είστε πολύ όμορφος». Η απάντηση που έλαβε η νεαρή από τον Καβαλιέρε ήταν: «Νιώθεις καλά;».
Η Φραντσέσκα είχε κάνει ήδη την πρώτη επαφή μαζί του, μιλώντας του στον πληθυντικό. Θέλησε, όμως, να τον κερδίσει. Γι’ αυτό και τον ξαναπλησίασε, ρωτώντας τον αν μπορεί να του μιλάει στον ενικό. «Αυτό είναι το τηλέφωνό μου. Περιμένω τηλεφώνημά σου, έτσι θα μπορέσω να σημείωσω τον αριθμό σου», του είπε ξερά και ο Σίλβιο την πήρε τηλέφωνο. Παρά τον μισό αιώνα που τους χώριζε, οι δυο τους έγιναν ζευγάρι και έμειναν μαζί για 12 χρόνια.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε τη Φραντσέσκα Πασκάλε για τη Μάρτα Φασίνα, βουλευτή του κόμματός του «Forza Italia» και εκείνη 50 χρόνια νεότερή του. Δυο μέρες πριν το ζευγάρι έκανε ένα «συμβολικό» γάμο.
Στη συμβολική αυτή τελετή που κόστισε 400.000 ευρώ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φόρεσε ένα μπλε κοστούμι Armani και η Μάρτα φόρεσε ένα λευκό νυφικό Antonio Riva, φτιαγμένο από γαλλική δαντέλα με μια ουρά μήκους 3,5 μέτρων, με το κόστος να εκτιμάται περίπου στα 20.000 ευρώ. Η τελετή ήταν λιτή, σε κλειστό κύκλο με 60 καλεσμένους.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έζησε αν μη τι άλλο μια γεμάτη αλλά και ταραχώδη ζωή. Απέκτησε 5 παιδιά και τελικά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών…