Μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη μάχη κατά του κορονοϊού έρχεται από τη Βρετανία να δημιουργήσει ελπίδες. Όπλο στα χέρια των ερευνητών έγινε ένα φθηνό στεροειδές φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη.
Οι δοκιμές που έγιναν στην Οξφόρδη έδειξαν πως η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 (σ.σ. της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός) μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.
Click4more Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 53.000 οι θάνατοι από κορονοϊό
«Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι εάν σε ασθενείς με Covid-19 και βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα (16.06.2020).
Ο Πίτερ Χόρνμπι, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – γενόσημο στεροειδές που χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες ως αντιφλεγμονώδες – είναι το μόνο φάρμακο που έχει μέχρι στιγμής δείξει μείωση της θνητότητας – και την μειώνει σε σημαντικό βαθμό». «Είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ήδη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η πολιτική συντάκτης του BBC Laura Kuenssberg, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι 200.000 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά του κορονοϊού είναι έτοιμες να διατεθούν, με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να αρχίσουν να δίνονται σε ασθενείς από σήμερα κιόλας!
Govt source says they have 200,000 courses of this drug ready to go and hope to start getting this to patients from today
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) June 16, 2020
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ