Κόσμος

Σημαντική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Σημαντική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι και την προσέγγιση Πρίστινας - Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή.

Η Δύση ελπίζει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα ενισχύσουν την ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας, η οποία άνοιξε το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ και των διαβουλεύσεων μεταξύ Κοσόβου και ΕΕ για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Στις εκλογές θα είναι σημαντικό, αν θα υπάρξει προσέλευση στις κάλπες των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, οι οποίοι απείλησαν με μποϊκοτάζ, κάτι που θα καθιστούσε την εκλογική διαδικασία ανυπόληπτη. Ο κίνδυνος αποφεύχθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο βόρειο Κόσοβο που είναι ο μεγαλύτερος σερβικός θύλακας στην περιοχή και συνορεύει με τη Σερβία δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Μία μέρα πριν είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Παρότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενθαρρύνει τη σερβική κοινότητα να πάρει μέρος στις εκλογές, για να ενισχύσει τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2013 και της επέτρεψε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι “δεν θα ήταν συνετό” οι Σέρβοι να μην συμμετάσχουν από τις εκλογές.

Η Βουλή του Κοσόβου έχει συνολικά 120 αντιπροσώπους και ο Σέρβοι, όπως και οι εκπρόσωποι άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων έχουν διασφαλισμένες 10 έδρες.

Οι εκλογές θεωρούνται δοκιμασία για τον Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγό του αποκαλούμενου “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου”, ο οποίος εντάχθηκε στην πολιτική και κυβέρνησε το Κόσοβο για μία επταετία και επέβλεψε την υιοθέτηση της διακήρυξης για την ανεξαρτησία, το 2008.

Ο Χασίμ Θάτσι ζήτησε πρόωρες εκλογές – οι τακτικές βουλευτικές εκλογές προβλέπονταν τον Νοέμβριο – όταν οι Σέρβοι βουλευτές στη Βουλή του Κοσόβου εμπόδισαν ψηφοφορία για την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων.

“Ο Θάτσι φοβήθηκε μήπως η αντιπολίτευση ενωθεί σε μία ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του πριν από τις τακτικές εκλογές” ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Χαλίλ Ματόσι στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο Κόσοβο, όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει στο 35% και μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 55%, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Ο Χασίμ Θάτσι ανησυχεί ακόμη περισσότερο για το ποσοστό φτώχειας, καθώς το 50% του πληθυσμού, περίπου 1,8 εκ. κάτοικοι θεωρούνται φτωχοί και το 12% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Με μέσο μηνιαίο μισθό στα 350 ευρώ, το Κόσοβο είναι μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό ο Χασίμ Θάτσι στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας έθεσε την οικονομία και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

“Με επιτυχία κλείσαμε δύο σημαντικά κεφάλαια για τη χώρα μας, κι αυτά είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία από τη Σερβία. Τώρα πρέπει να διεξάγουμε μία τρίτη μάχη: οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών ” τόνισε στη διάρκεια της εκστρατείας.

Υποσχέθηκε ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας με την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ., οικονομικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές δεν είναι ρεαλιστικό.

“Το Κόσοβο θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης στο 20%, επτά φορές πάνω από το ποσοστό που καταγράφηκε κατά την προηγούμενη θητεία του Χασίμ, Θάτσι” ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής Λουμίρ Αμπντιχνίκου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στο Κόσοβο είναι η εκτεταμένη διαφθορά. Το 2013 η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά τοποθέτησε το Κόσοβο στην 111η θέση μαζί με την Αιθιοπία και την Τανζανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε το Κόσοβο ότι πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στο αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι θα νικήσει και πάλι στις εκλογές και ο ισχυρότερος αντίπαλός του για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου (LDK) Ίσα Μουστάφα.

Με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη στο τέλος Μαΐου το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% και στη δεύτερη θέση είναι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου με 25,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Κίνημα “Αυτοδιάθεση” με 14,3% και στην τέταρτη θέση η Συμμαχία για Νέο Κόσοβο με 9%.

Έκπληξη αποτελεί η πέμπτη θέση που καταλαμβάνει η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην στενού συνεργάτη του Χασίμ Θάτσι την περίοδο των συγκρούσεων, Ραμούς Χαραντινάι με 8%.

Στις δεύτερες πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο από την ανεξαρτησία του, την Κυριακή 8 Ιουνίου παίρνουν μέρος 1235 υποψήφιοι από 18 πολιτικά κόμματα, επτά πρωτοβουλίες πολιτών, τέσσερις συνασπισμούς κομμάτων και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.

Μεταξύ άλλων στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν πέντε πολιτικοί φορείς που εκπροσωπούν τη σερβική κοινότητα, έξι που εκπροσωπούν τη βοσνιακή, δύο την τουρκική, δύο την κοινότητα των Ρομά και δύο την κοινότητα των Γκοράνι.
Στο Κόσοβο δικαίωμα ψήφου έχουν 1,78 εκ. ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 34.000 θα ασκήσουν πρώτη φορά το εκλογικό δικαίωμα. Την εκλογική διαδικασία θα επιτηρήσουν 400 παρατηρητές. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις εφτά το πρωί και θα κλείσουν στις εφτά το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαλύθηκε η Βουλή του Κοσόβου, άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Κόσοβο: “Κανένας όρος για την ίδρυση ένοπλων δυνάμεων”

Κόσοβο: Η Βουλή υιοθέτησε το νόμο για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα