φορώντας την μπούρκα, εκτός εάν η πολιτική κρίση στη χώρα δεν επιτρέψει την διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.
Εάν η απαγόρευση επιβληθεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοιο μέτρο.
Την 31η Μαρτίου η επιτροπή Εσωτερικών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Βελγίου υπερψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο της εμφάνισης γυναικών με ρούχα ή κεφαλομάντηλα που δεν επιτρέπουν την αναγνώρισή τους–περιλαμβανομένων του νικάμπ και της μπούρκας.
Όσες αψηφούν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν ποινή 15-25 ευρώ ή/και ποινή φυλάκισης έως και επτά ημερών, εκτός αν έχουν την άδεια της αστυνομίας να φέρουν τέτοια ενδυμασία.
Τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συμφωνούν όσον αφορά το μέτρο, και η ολομέλεια της βουλής αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη.
Όμως παράλληλα εξελίσσεται σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης απείλησε να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση εάν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλόφωνη και τη φλαμανδική κοινότητα για την νομή της εξουσίας δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε 24 ώρες.
“Υπάρχει ένα απρόοπτο. Η συζήτηση στη βουλή ενδέχεται να εκτραπεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση”, είπε αξιωματούχος.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch τάχθηκε εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αντιπαραγωγικό.
“Απαγορεύσεις σαν κι αυτή οδηγούν σε ήττα για όλους”, σχολίασε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτρια της ΜΚΟ για την Δυτική Ευρώπη. “Παραβιάζουν τα δικαιώματα όσων επιλέγουν να φορούν την μπούρκα και δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν όσες είναι αναγκασμένες να το κάνουν”.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι οι ενδυμασίες αυτές αποτελούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια, την δημόσια τάξη, την υγεία, την ηθική, ή τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των υπολοίπων πολιτών.
Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες που εξαναγκάζονται να φορούν την μπούρκα, η απαγόρευση θα περιορίσει, αν δεν εξαλείψει τελείως, την δυνατότητά τους να ζητήσουν βοήθεια ή συμβουλές, κατά την ΜΚΟ, η οποία προσέθεσε ότι πρωταρχική συνέπεια του νομοσχεδίου θα είναι ο περιορισμός των γυναικών στα σπίτια τους, και όχι η απελευθέρωσή τους.