Με την άφιξη της τεφροδόχου του Σίνζο Άμπε ξεκίνησε στο Τόκιο η εντυπωσιακή τελετή της κρατικής κηδείας του Άμπε, του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Πλήθος κόσμου και δεκάδες πολιτικοί έφτασαν στο χώρο της κηδείας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άμπε σε μία τελετή που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες.
Την σύζυγο του Σίνζο Άμπε, Ακίε, η οποία φορούσε ένα μαύρο κιμονό, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Φούμιο Άμπε γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). Η Ακίε έφερε την τεφροδόχο στο χώρο της κηδείας, το Nippon Budokan, ενώπιον χιλιάδων προσκεκλημένων, ιαπώνων και ξένων.
Ανάμεσα στους ξένους προσκεκλημένους βρίσκονται η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι.
Την Γαλλία αντιπροσώπευσε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η Κίνα, οι σχέσεις της οποίας είναι μάλλον ψυχρές με την Ιαπωνία, έστειλε αντιπρόσωπο, πάντως όχι μέλος της κυβέρνησής της. Περίπου τρεισήμισι ώρες μετά η τελετή ολοκληρώθηκε.
Γιατί η κρατική κηδεία του Άμπε προκάλεσε αντιδράσεις
Μετά το θάνατό του, δεν έχουν σταματήσει οι αποκαλύψεις για την έκταση των δεσμών ανάμεσα στην Εκκλησία της Ενοποίησης, την επονομαζόμενη «αίρεση Μουν», που κατηγορείται ότι ασκεί ισχυρές οικονομικές πιέσεις στα μέλη της και ιάπωνες κοινοβουλευτικούς.
Η «αίρεση Μουν» έχει πολλούς υποστηρικτές στο δεξιό κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD), το οποίο ηγούνταν άλλοτε ο Άμπε και σήμερα ηγείται ο νυν πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου μειώθηκε από φέτος το καλοκαίρι.
Η γρήγορη και μονομερής απόφαση του Κισίντα να οργανώσει κρατική κηδεία εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συζητηθεί και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν την τελετή.
Το κόστος της τελετής -υπολογίζεται στο ισόποσο των 12 εκατ. ευρώ- προκάλεσε επίσης εκνευρισμό. Μετά τις ελλείψεις στην προστασία του Άμπε, η κυβέρνηση ανέπτυξε για την τελετή της κηδείας του 20.000 αστυνομικούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.