Πολιτικοί τριγμοί στην Ινδία από σκάνδαλο στις τηλεπικοινωνίες. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορεί τον πρωθυπουργό, υπό έρευνα και πρώην υπουργός.
Η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια και στα γραφεία ενός πρώην υπουργού τηλεπικοινωνιών, καθώς ερευνά τις καταγγελίες για μία υπόθεση διαφθοράς ύψους 39 δισ. δολαρίων, που έχει προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Η αντιπολίτευση έχει επιβάλλει να μείνει κλειστό το κοινοβούλιο από τις αρχές Νοεμβρίου απαιτώντας μία κοινή έρευνα για ένα σκάνδαλο που αφορά άδειες λειτουργίας την περίοδο 2007-8, το οποίο, όπως εκτίμησε κυβερνητικός ελεγκτής, μπορεί να έχει κοστίσει στην χώρα απώλεια εσόδων ύψους 39 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση εναντίον του πρώην υπουργού τηλεπικοινωνιών Αντιμουτού Ρατζά ενδέχεται να βοηθήσει την καταπονημένη κυβέρνηση συνασπισμού να εξευμενίσει την αντιπολίτευση και να διακόψει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει βάλτωμα στη ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος ο Ρατζά, ο οποίος προέρχεται από ένα κόμμα της νότιας Ινδίας που συμμετέχει στο συνασπισμό, αρνείται κάθε κατηγορία. Η έρευνα ήταν η πρώτη ευθεία κίνηση εναντίον του Ράτζα, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα, όταν δημοσιοποιήθηκε έκθεση ελεγκτών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει εμπλέξει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Μανομοχάν Σινγκ, στο σκάνδαλο αναγκάζοντας τον να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αργοπορία να κινηθεί εναντίον του Ράτζα.
Η κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει τις ζημιές από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς. Ανάμεσα σε αυτά ένα που αφορά δωροδοκίες για δάνεια και ένα άλλο που συνδέεται με τους αγώνες της Κοινοπολιτείας.
Πάντως το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο ανησυχεί τους ξένους επενδυτές περισσότερο από όσο η διαφθορά καθώς σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα βαλτώσουν, πλήττοντας την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας.