Η κοινή γνώμη της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, ιδίως μετά την 26η Απριλίου, όπου δικαστήριο της χώρας έκρινε ένοχους για τη «σεξουαλική ασέλγεια» –κι όχι για τον «βιασμό» του 18χρονου θύματος– πέντε άνδρες, που αυτοαποκαλούνταν η «αγέλη των λύκων».
Πολλές γυναίκες συμμετείχαν σε μια εκστρατεία που οργανώθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποκάλυψαν την κακοποίηση που υπέστησαν, υπό την ετικέτα #cuéntalo (αφηγήσου-τη).
Σήμερα, οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα του πρώην κρατούμενου Γκ.Κ, προκάλεσαν αντιδράσεις. Από τα ξημερώματα, οι κάμερες ανέμεναν έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα τον αποφυλακισθέντα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για 15 σεξουαλικές επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριού και δύο απόπειρες στη Βαρκελώνη (βορειοανατολικά), το διάστημα 1997-1998.
Φορώντας κουκούλα και χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι για να καλυφθεί και να μην αποκαλύψει το πρόσωπό του, ο Ισπανός εξέφρασε τη λύπη του για τον πόνο που προκάλεσε και διαβεβαίωσε τα ΜΜΕ για την αποτελεσματική επανένταξή του στην κοινωνία. «Τα προγράμματα για τους ανθρώπους που διέπραξαν τα ίδια εγκλήματα με εμένα είναι αποτελεσματικά εάν το θέλουμε. Εάν δεν το θέλουμε, σίγουρα, παραμένουμε ίδιοι. Εγώ τα κατάφερα» υπογράμμισε.
Αν και είχε καταδικαστεί σε συνολικά 167 χρόνια κάθειρξης, ο κρατούμενος εξέτισε 20 χρόνια, την ανώτατη ποινή που προέβλεπε η καταδικαστική απόφαση.
Εντούτοις, η εισαγγελία ενεργοποίησε ένα πρωτόκολλο ειδικής παρακολούθησης κατά την έξοδό του, αφού ειδοποιήθηκε από τις σωφρονιστικές υπηρεσίες, ότι υφίσταται ο «κίνδυνος, μέτριος ή αυξημένος, να επαναλάβει τα εγκλήματά του».
Διαδήλωση Διαμαρτυρίας
Την ίδια ώρα, ο φόβος επέστρεψε στη συνοικία Βερνέντα της Βαρκελώνης όπου διέμενε ο άνδρας και φεμινιστικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για μια διαδήλωση διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για τον «κίνδυνο που υπάρχει για τις γυναίκες της συνοικίας».
Αυτή η πορεία διαμαρτυρίας «δεν χρησιμεύει σε τίποτα» επισήμανε από την πλευρά της η Μαρία Χοσέ Βαρελά, δικηγόρος των θυμάτων. Για εκείνη, η διαδήλωση δεν πρέπει να γίνει στη συνοικία, αλλά μπροστά από τις φυλακές.
«Αυτός ο κύριος εξέτισε την ποινή του, εμείς δεν έχουμε τίποτα να πούμε, όλα είναι σωστά. Επομένως, τι θα συμβεί; Φαίνεται πως αν και μπήκε στη φυλακή, δεν επανεντάχθηκε. Υπάρχει πρόβλημα» επέμεινε η ίδια.
«Εδώ στην Καταλονία, εκπροσώπησα όλα τα θύματα των βιαστών κατά συρροή και όλοι τους αποφυλακίστηκαν…» σημείωσε η δικηγόρος, εξηγώντας ότι τον περασμένο χρόνο ένας εξ αυτών διέπραξε τα ίδια εγκλήματα λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του.