Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη ρητή εντολή των γερμανικών αρχών να ανακληθούν τα οχήματα αυτά που κυκλοφορούν στη Γερμανία και υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,4 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έκανε λόγο για 8 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο.
Στο μεταξύ, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στις έδρες της Lamborghini και της Volkswagen στη χώρα, ενώ έξι στελέχη του ομίλου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση με την κατηγορία της “εμπορικής απάτης”. Μεταξύ αυτών είναι ο Μάσιμο Νόρντιο, ο γενικός διευθυντής της VW στην Ιταλία και ο Λούκα Ντε Μέο, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Audi, θυγατρικής της Volkswagen, που εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI έγιναν έρευνες στην έδρα του ομίλου στη Βερόνα και στα γραφεία της Lamborghini στην Μπολόνια.
Η ιταλική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων εξαγοράστηκε από τη Volkswagen το 1998.
Η Volkswagen Ιταλίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.
“Το αίτημά μας έγινε πλήρως δεκτό. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε ζητήσει να δοθεί εντολή για έρευνα στις έδρες τις Volkswagen στην Ιταλία και στις ιδιωτικές κατοικίες των διευθυντικών στελεχών της” ανακοίνωσε η ομοσπονδία καταναλωτών Codacons που είχε προσφύγει εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας στα δικαστήρια της Βερόνας για εμπορική απάτη σε βάρος των καταναλωτών.
“Αν η έρευνα της εισαγγελίας της Βερόνας διαπιστώσει παράνομες δραστηριότητες, αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συλλογική προσφυγή μας”, συνεχίζει η Codacons. Μέχρι σήμερα η ιταλική ένωση έχει συγκεντρώσει 12.000 υπογραφές ιδιοκτητών αυτοκινήτων.
“Αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι πουλήθηκαν (αυτοκίνητα) από ανθρώπους που ήξεραν ότι διαπράττουν έγκλημα, χρειαζόμαστε αποδείξεις ότι το γνώριζαν. Άλλο πράγμα είναι να πουλάω νερό για κρασί και άλλο νερό πιστεύοντας ότι είναι κρασί”, είπε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της Βερόνας Μάριο Τζούλιο Σκινάια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ