Κόσμος

Σκόπια: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Γκρουέφσκι για νοθεία στις εκλογές του 2013

Για εκλογική απάτη και νοθεία στις εθνικές εκλογές του 2013 κατηγορείται ο επικεφαλής του VMRO DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νικολά Γκρουέφσκι, καθώς και αρκετά μέλη της κυβέρνησης του, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την Eιδική Εισαγγελία (SJO) της ΠΓΔΜ. 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Balkan Insight”, η Eιδική Eισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για 17 υποθέσεις που αφορούν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, ζητώντας τη σύλληψη του Γκρουέφσκι, της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Τζανκουλόσκα, του πρώην υπουργού Μεταφορών Μίλε Τζανακιέσκι, του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Κίριλ Μποζινόφσκι και του πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Γκρουέφσκι, Μάρτιν Προτούργκερ. Όλοι τους είναι πλέον κατηγορούμενοι για την οργάνωση και την εκτέλεση σχεδίου εκλογικής απάτης.

Επιπλέον, η Ειδική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες και εναντίον άλλων πρώην συνεργατών του Γκρουέφσκι αναφορικά με άλλες υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, καθώς και για το ζήτημα των υποκλοπών και της παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων.

Η SJO, η οποιά συστήθηκε το 2015 με τη συμβολή της ΕΕ και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό να εξετάσει τις παραβατικές δραστηριότητες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, απήγγειλε τις κατηγορίες δύο μόλις μέρες πριν λήξει η προθεσμία της να μπορεί επίσημα να προβαίνει στην απαγγελία κατηγοριών.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επικεφαλής της, Κατίκα Τζανέβα, το σώμα θα συνεχίσει τις έρευνες του και τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του έχει προλάβει να εξετάσει μόνο το 45% των υποκλαπέντων συνομιλιών για τις οποίες κατηγορείται η πρώην κυβέρνηση, με μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές να έχει αναλυθεί επαρκώς και να έχει οδηγήσει σε νομικές κινήσεις από πλευράς του σώματος.

Επιπλέον, η Τζανέβα εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία της SJO, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, κάτι που φαντάζει ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ελέγχει 51 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για μία τέτοια προοπτική.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα