Κι ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ παραιτείται, τα πράγματα στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνονται να είναι και πολύ... καλύτερα. Τι συμβαίνει στην Βουλή.
Η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό κρέμεται από μια κλωστή! Από την μία στην Ελλάδα παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια αποχωρούν από τη συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους κυβερνητικούς να τους ακολουθήσουν!
[read4more]
Βουλευτές από το VMRO ακύρωσαν την συζήτηση και απαιτούν να ψηφίσουν άμεσα. Μαζί τους και οι συνάδελφοί τους από τον “Συνασπισμό για μια καλύτερη Μακεδονία”, αποφασίζοντας από κοινού να αποχωρήσουν από το “πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στην Βουλή στα Σκόπια”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές και πως η Συμφωνία των Πρεσπών απορρίφθηκε από τον λαό στο δημοψήφισμα, μια αναφορά στην εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή που καταγράφηκε.
Την ίδια ώρα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στα Σκόπια κάλεσαν τους συναδέλφους τους της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σταματήσουν το… θέατρο και να ξεκινήσει η ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.
Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ.
Επιπλέον εμφανίζονται βέβαιοι πως η πρόταση δεν θα περάσει, επαναλαμβάνοντας πως εκείνοι θα την… μαυρίσουν.
Ο κανονισμός στα Σκόπια
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής στα Σκόπια, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Με πληροφορίες από: pressingtv.mk