Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι 100 σκυλιά χάσκι δολοφονήθηκαν γιατί όπως λέει η εταιρεία που τα είχε δεν έφερναν πελάτες και το κόστος τους ήταν μεγάλο. Η απανθρωπιά δεν έχει όρια!
Με οµαδικό θάνατο πλήρωσαν εκατό σκυλιά χάσκι το τέλος των χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων που φιλοξένησε πέρυσι το Βανκούβερστον Κάναδα. Τα σκυλιά είχαν «προσληφθεί» από εταιρεία προκειµένου να χρησιµοποιηθούν ως τουριστική ατραξιόν στους Ολυµπιακούς. Το τέλος των Αγώνων συνοδεύτηκε από κάθετη πτώση του αριθµού των επισκεπτών.
Η εταιρεία, που χρησιµοποιούσε τα σκυλιά για να τραβούν έλκηθρα στο χιονοδροµικό κέντρο του Γουίστλερ, δεν είχε πλέον τόσο πολλούς πελάτες και αποφάσισε να απαλλαγεί από αυτά και το κόστος τους, αναθέτοντας το έργο της θανάτωσης τους στον άνθρωπο που είχε επιφορτιστεί µε τη φύλαξή τους. Τα σκυλιά θανατώθηκαν τον περασµένο Απρίλιο και η βάρβαρη πράξη θα είχε µείνει στο σκοτάδι εάν ο φύλακας δεν παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήµατα και δεν ζητούσε από τα εργατικά δικαστήρια αποζηµίωση για µετατραυµατικό στρες. «Πάσχει από κρίσεις πανικού και βλέπει συνεχώς εφιάλτες», διαβεβαίωσε ο ψυχίατρος που τον εξέτασε.
Η ιστορία διέρρευσε στον τοπικό Τύπο και από εκεί έκανε τον γύρο του Καναδά και του κόσµου. Το όνοµα του φύλακα δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας. Πολλές από τις ανατριχιαστικές λεπτοµέρειες όµως έγιναν γνωστές.
Ο φύλακας είχε χρησιµοποιήσει µαχαίρι και καραµπίνα για να σκοτώσει τα σκυλιά κι ενώ πολλά από αυτά προσπαθούσαν τροµοκρατηµένα να ξεφύγουν από τα χέρια του σφαγέα τους. Οποιαδήποτε απόπειρα διαφυγής όµως ήταν μάταιη, αφού ο υπάλληλος είχε φροντίσει να τα δέσει ένα ένα µε αλυσίδα. «Στο τέλος ο φύλακας είχε γεµίσει ολόκληρος αίµατα», αναφέρει ο καναδικός Τύπος. Και αφού ολοκληρώθηκε το µακελειό, ο φύλακας εξαφάνισε τα ίχνη πετώντας τα σκοτωµένα χάσκι σε έναν οµαδικό τάφο.
Ο δράστης κινδυνεύει να τιµωρηθεί µε πέντε χρόνια κάθειρξη από τη ∆ικαιοσύνη του Καναδά. Αντιµέτωπος µε τη ∆ικαιοσύνη θα βρεθεί και ο 29χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας Outdoor Houssian, ο οποίος απέφυγε να απευθυνθεί σε κτηνιάτρους – όσους από αυτούς δέχονται να θανατώσουν υγιή ζώα – για να γλιτώσει τα εκατό δολάρια που κοστίζει η ευθανασία ενός σκύλου.
Οι φιλοζωικές εταιρείες όμως, και καλά κάνουν, δεν συγχωρούν κανέναν από τους δυο. «Ο υπάλληλος θα µπορούσε να πει όχι στον εργοδότη του, αλλά δεν το έκανε προτιµώντας να διαπράξει αυτή την εγκληµατική πράξη», δήλωσε η Μάρσι Μοριάρτι, πρόεδρος µιας από τις µεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας.
Στη γραπτή κατάθεσή του προς το δικαστήριο ο φύλακας, που ζούσε µε την οικογένειά του δίπλα στο υπόστεγο που φυλάσσονταν οι σκύλοι, περιγράφει «το ισχυρό συναισθηµατικό δέσιµο αγάπης και αµοιβαίας εµπιστοσύνης» που είχε αναπτύξει µε τα σκυλιά πριν γίνει ο δήµιός τους.“ Ασχολιόµουν µαζί τους επτά ηµέρες την εβδοµάδα, τους είχα δώσει και ονόµατα», υποστηρίζει ακόµη.
Ως προς την ειλικρίνεια του θα αποφασίσει το δικαστήριο. Όσο πάντως οι αρχές ερευνούν την υπόθεση τόσο δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν να απαγορευτεί η ατραξιόν των σκυλιών που τραβούν τα έλκηθρα.
«Οι τουρίστες γοητεύονται από την ειδυλλιακή εικόνα ενός χιονισµένου τοπίου, ξεχνώντας ή και αγνοώντας την κακοµεταχείριση που υφίστανται τα σκυλιά», τονίζει η Μάρσι Μοριάρτι
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”