- Συμφώνησε τελικά το Ισραήλ για εκεχειρία 12 ωρών - Πάνω από 880 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 5.750 οι τραυματίες - Ισραήλ: θα απαντήσουμε σε τυχόν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων - Συνοδος στο Παρίσι με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρκίας και Κατάρ
Σε εκεχειρία 12 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν τελικά το Ισραήλ και η Χαμάς αν και δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Τζον Κέρι για μια πιο μόνιμη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αξιωματούχος της Χαμάς η παλαιστινιακή οργάνωση δέχθηκε να σεβαστεί την εκεχειρία από τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος), μετά από 18 μέρες συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστινίων.
Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρήσει την 12ωρη εκεχειρία, προειδοποιώντας όμως ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών.
Κατα τη διάρκεια της νύχτας και λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η ολιγόωρη εκεχειρία, 18 Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.
Με τα νέα αυτά θύματα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 881, με τους περισσότερους να είναι πολίτες.
Οι προσπάθειες για επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.
Πάντως από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.
Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Διαβάστε
Γάζα: Nέα έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία από τον ΟΗΕ
Γάζα: Εντολή της ΕΕ να γίνει έρευνα για τον βομβαριδισμό σχολείου του ΟΗΕ