Κόσμος

«Σκωτσέζικο ντους» από Γερμανία: Ανησυχία για τουρκικές παραβιάσεις και επιθετική ρητορική – Μεσοβέζικη θέση για αποστρατιωτικοποίηση

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, δεν ανταποκρινόταν, ήταν σε κώμα» περιγράφει ο γιατρός του Πάπα Φραγκίσκου - Η αποκάλυψη για τις 2 μυστικές επεμβάσεις
«Είμαι πολύ καλά, άρχισα πάλι να δουλεύω και είμαι έτοιμος γι’ αυτό» του είχε πει στην τελευταία τους συνάντηση, 2 ημέρες πριν τον θάνατό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2013
48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στο Βέλγιο - «Ζω το καλύτερο τέλος της ζωής μου»
«Είχα τη στήριξη ψυχολόγου και ψυχιάτρου, φρόντισα να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για ζωή αλλά αποφάσισα να πω όχι και αποχαιρέτησα τους αγαπημένους μου» λέει ο Pierre Cousein
Ο 48χρονος Pierre Cousein 6
Ο Ερντογάν έκανε σύσκεψη για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εκπροσώπους του Δήμου - Πάνω από 280 μετασεισμοί
Η Κωνσταντινούπολη ζει στον ρυθμό του Εγκέλαδου, ενώ μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει αν τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή έπεται μεγαλύτερος
Κάτοικοι σε πλατείες μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη 1
Άγριος καβγάς του Έλον Μασκ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου
Πυρήνας της διαμάχης, αποτέλεσε η ριζικά διαφορετική προσέγγιση που φέρνει ο καθένας στην κυβερνητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS)
Ο Έλον Μασκ