Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αξίωσε από τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών καθώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στην ισπανική πρωτεύουσα εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους, η οποία εισήλθε στην ένατη ημέρα της.
Με μία επιστολή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, η δήμαρχος Άνα Μποτέγια ζητεί από τις επιχειρήσεις αυτές να φροντίσουν να εργάζεται τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους.
Οι δρόμοι στην Μαδρίτη είναι γεμάτοι υπολείμματα τροφίμων, άδεια μπουκάλια και σχισμένες πλαστικές σακούλες, καθώς οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των εταιρειών αυτών να απολύσουν τους 1.100 από τους συνολικά 6.000 υπαλλήλους τους.
Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών ανέφεραν ότι πλέον δεν μπορούν να διατηρήσουν τους ίδιους αριθμούς εργαζομένων, αφού ο δήμος της Μαδρίτης, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, μείωσε τον προϋπολογισμό του για την αποκομιδή των απορριμμάτων κατά 18% τα τελευταία δύο χρόνια.
Ορισμένοι απεργοί αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και τους έβαλαν φωτιά. Η αστυνομία συνέλαβε 16 ανθρώπους και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 200 πρόσωπα που θεωρεί ύποπτα για επεισόδια κατά την διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, όπως ανέφερε.
Η Μποτέγια παρέμεινε σε δεύτερο πλάνο κατά την διάρκεια της απεργίας, χαρακτηρίζοντας την απεργία ένα ζήτημα που αφορά τις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους. Η κυβέρνηση εξάλλου υποβάθμισε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που εγείρει η συσσώρευση βουνών σκουπιδιών στους δρόμους.
Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν.
«Αυτό είναι απλά αηδιαστικό», δήλωσε ο Χουάν Γκαρσία, μηχανικός. «Η πόλη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που είχε προηγηθεί της σημερινής ύφεσης της Ισπανίας, η Μαδρίτη είχε επισωρεύσει ένα χρέος μεγαλύτερο από 7 δισεκατ. ευρώ, το οποίο τώρα ο δήμος της πρωτεύουσας προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο μειώνοντας τις δαπάνες του.
Σχέδια όπως η ανέγερση ενός νέου συνεδριακού κέντρου ή η κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για τη διαχείριση των αποσκευών στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης ακυρώθηκαν.
Οι εικόνες των σκουπιδιών τα οποία συσσωρεύονται στους δρόμους σηματοδοτούν για πολλούς κατοίκους την γενικότερη παρακμή της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πλέον μπορεί κανείς να δει ζητιάνους στους δρόμους σχεδόν παντού, χιλιάδες μπαρ και νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει, ενώ ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα.
Η αποτυχία της Μαδρίτης να κερδίσει στην προσπάθεια της να αναλάβει την διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 χαρακτηρίστηκε από αναλυτές πλήγμα στις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη.
Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ισπανίας επιρρίπτουν την ευθύνη για την απελπιστική κατάσταση στην πόλη όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην έλλειψη ηγεσίας.
«Οι αρχές έχουν αφήσει την Μαδρίτη να θαλασσοπνίγεται», είπε χαρακτηριστικά ο δάσκαλος οδήγησης Μαρ Σάντσεθ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απεργία επ’ αόριστον από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου της Μαδρίτης