Πολιτική κρίση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης στην Σλοβακία να παραδώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 της χώρας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
Μολονότι η κίνηση της σλοβακικής κυβέρνησης επαινέθηκε από τις ΗΠΑ, που ανήγγειλαν πως στέλνουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot προς αντικατάσταση των S-300, ηγέτες της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν στην απόφαση χθες, τονίζοντας ότι εκθέτει τη Σλοβακία σε κινδύνους.
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300, που αναπτύχθηκε στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χρησιμοποιεί πολλαπλά ραντάρ και πυραύλους για την αναχαίτιση και καταστροφή εχθρικών αεροσκαφών ή πυραύλων, ακόμη και βαλλιστικών. Μπορεί να λειτουργεί αυτοματοποιημένα.
Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SMER, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να συζητηθεί πρόταση μομφής εναντίον της σημερινής κυβέρνησης.
Ο Πέτερ Πελεγκρίνι του HLAS, άλλου σλοβακικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ και τον υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ πως είπαν ψέματα στους Σλοβάκους.
Επέμεινε πως ψεύδονταν επί εβδομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι η Μπρατισλάβα δεν θα παρέδιδε ποτέ τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνάς της, προτού αποκαλυφθεί ότι ετοιμάζονταν να κάνουν ακριβώς αυτό εν κρυπτώ.
Ο κ. Χέγκερ ηγείται «μιας κυβέρνησης ψευτών, ανθρώπων που δεν προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα», εξεμάνη ο κ. Πελεγκρίνι.
Ο κ. Φίτσο υπερθεμάτισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα των S-300 ήταν απολύτως κρίσιμο για την προστασία των σλοβακικών πυρηνικών εργοστασίων και άλλων βιομηχανιών.
Ο κ. Ναντ επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι το σύστημα των S-300 που διέθετε η Σλοβακία θα παραδοθεί στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας είναι ήδη εξοικειωμένες με τη χρήση του. Η άφιξη συστοιχίας πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ θα είναι η τέταρτη κατά σειρά στη χώρα, που έχει παραλάβει ήδη τρεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του NATO μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ