Δευτέρα, 30 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Σλοβενία: Νέες εξουσίες στο στρατό κατά των προσφύγων

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Εξουσίες να κάνουν περιπολίες μαζί με την αστυνομία, να επαναπροωθούν πολίτες και να ανακρίνουν πρόσφυγες έδωσε η Σλοβενία στο στρατό της, σε μια νέα απόφαση που θα κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης τα ξημερώματα, η Βουλή της Σλοβενίας με 66 ψήφους υπέρ και 5 κατά, αποφάσισε να επεκταθεί ο νόμος που προβλέπει πως Σλοβένοι στρατιώτες θα βοηθούν την αστυνομία στα σύνορα με την Κροατία. Και όλα αυτά ενώ αύριο Πέμπτη (22.10.2015) πάει στη Σλοβενία ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Έτσι, οι στρατιώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να κάνει περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να επαναπροωθεί πολίτες στα σύνορα. Μέχρι τώρα ο σλοβενικός στρατός επιτρεπόταν να παράσχει μόνο τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η σλοβενική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 19.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μπει στο σλοβενικό έδαφος από το Σάββατο, ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ που προσπαθεί από το καλοκαίρι να κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό κύμα.

Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διέρχονται από τη Σλοβενία, μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει (εκτός από τις προαναφερόμενες χώρες) και με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Λιουμπλιάνα ζήτησε επίσης έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ. “Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξοπλίσουμε την αστυνομία, τις μονάδες της αστυνομίας εκ μέρους άλλων χωρών-μελών και οικονομική βοήθεια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε