Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε πάντως τόσο το Λουξεμβούργο όσο και την Αυστρία να αλλάξουν την πολιτική τους για το τραπεζικό απόρρητο και τόνισε ότι το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, υποστήριξε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η φορολόγηση των εσόδων και των κερδών και να επεκταθεί η πολιτική των επιτοκίων επί των μερισμάτων και των πωλήσεων μετοχών».
Στην ερώτηση, γιατί στην περίπτωση της Κύπρου, χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να είναι οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος κατά 22 φορές, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Σας παρακαλώ! Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ένα με το άλλο. Οι δομές στα δύο κράτη και ο οικονομικός τους τομέας διαφέρουν σημαντικά. Επιπλέον, την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και φίλος μου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέρος στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτό είναι για το Λουξεμβούργο ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και αξίζει του σεβασμού μας».
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αφορά, μελλοντικά, όλες τις τοποθετήσεις, ενώ πρόσθεσε: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε βάρος άλλων την ύπαρξη διατάξεων που ευνοούν την φοροαποφυγή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιούνκερ: Χαλαρώστε την Ελλάδα – Δεν αντέχει άλλο
Αμετανόητος και προκλητικός! Ο Γιούνκερ με πήρε να μου ζητήσει συγγνώμη
Γιούνκερ: Η Κύπρος έβλαψε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα!
“Καρφιά” Γιούνκερ για Κύπρο: Αν ήμουν στο Eurogroup, θα προστάτευα τους μικροκαταθέτες