Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη, 24.10.2017 και η μέρα είναι ιστορική. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι -πια- πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής. Εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, παίρνοντας 501 ψήφους. 173 βουλευτές τον καταψήφισαν και 30 απείχαν.
Είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας νέας, με την παρακαταθήκη του “σκληρού” του Eurogroup να είναι ισχυρή. Το αν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο είναι μια άλλη κουβέντα, ανάλογα με την σκοπιά που θα το εξετάσει ο καθένας. Όπως και να’ χει θα τον κρίνει η Ιστορία.
Σόιμπλε τέλος, λοιπόν, από υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και η τελευταία του συνέντευξη με αυτόν τον τίτλο είναι γεγονός. Την έδωσε στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και προβλήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Ιστορίες”.
Σε αυτήν δεν έβγαλε κάποια… συνταρακτική “είδηση”. Είπε δηλαδή πράγματα που έχει πει και στο παρελθόν. Ωστόσο η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει στην Ελλάδα και δη στον Αλέξη Τσίπρα. Τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε τις περισσότερες κόντρες. Για τις οποίες πάντα μαθαίναμε… ετεροχρονισμένα, ενώ είναι πιθανό ακόμη να μην έχουμε μάθει… τα πάντα.
Το “κολασμένο” καλοκαίρι του 2015 ήταν η αιχμή του δόρατος αυτής της κόντρας. Ρήξη της νέας -τότε- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Eurogroup, δημκοψήφισμα, μια “ανάσα” από το Grexit.
Σόιμπλε: “Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές”!
Ο Σόιμπλε, ωστόσο, μας πηγαίνει πιο πίσω. Πριν τις εκλογές του 2015, όταν ακόμη η Ελλάδα βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο. Τότε που φαινόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονταν για την εξουσία. Λέει λοιπόν ο Σόιμπλε: “Ο δε Τσίπρας, σε προγενέστερη στιγμή, όταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε έρθει στο Βερολίνο και τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του ευχήθηκα για το συμφέρον του να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές. Γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις”.
Και συνεχίζει αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα: “Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε κι έτσι προκήρυξε νέες εκλογές. Έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Ωστόσο, το τίμημα, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των υποσχέσεων του Τσίπρα κατά την διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά“.
Δεν ζήτησα (μόνο) εγώ Grexit!
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, ήταν η φημολογούμενη… παραίνεση του Σόιμπλε στον Τσίπρα για Grexit. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, τότε που οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Σόιμπλε έριξε στο… τραπέζι την ιδέα για ένα “time out” της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Σόιμπλε ρωτήθηκε γι’ αυτό και απάντησε πρώτα… χωρίς λέξεις! Κούνησε για αρκετά δευτερόλεπτα το κεφάλι του, γνέφοντας αρνητικά. Και τότε… μίλησε:
“Όχι, η αλήθεια είναι η εξής: Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να πάρει ένα time out από την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Βέβαια ήταν πάντα σαφές πως κανείς δεν μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα. Πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσιζε”.
Δείτε το βίντεο
Ποιος… έφερε το ΔΝΤ
“Η απόφαση να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο, στο ελληνικό πρόγραμμα ποιανού ήταν τελικά; Και καταλαβαίνω σωστά πως εσείς είχατε κάποιες αντιρρήσεις; Ήταν λάθος;”, ρωτήθηκε ακόμη ο Σόιμπλε για να απαντήσει: “Εγώ, και αυτό είναι γνωστό, ήμουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Άλλοι, και κυρίως η καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ.
Ήταν δε αυτής της άποψης επειδή είχε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ρόλο που έχει οφείλοντας να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των μελών, ενδεχομένως δεν θα ήταν όσο συνεπής θα έπρεπε στην επιβολή των αναγκαίων αποφάσεων. Και αυτό ειδικά απέναντι στον γερμανικό λαό. Για αυτό και είπε ότι για την αξιοπιστία του συστήματος διάσωσης η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αποφασιστική. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι αρχικά το ΔΝΤ θα συμμετείχε κατά 1/3 στο σύστημα διάσωσης, κάτι για το οποίο δεν γίνεται πια λόγος. Πάντως αυτά συνέβησαν”.
“Εκτός πραγματικότητας ο Βαρουφάκης”!
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να μην μπει… στο τραπέζι. Η ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά ήταν η εξής: “Έχετε μια αίσθηση πόσο ήταν το κόστος αυτής της περιόδου διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη όπως την αποκαλούμε συνήθως;”.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: “Όχι, και για να είμαι ειλικρινής αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Φυσικά αυτοί οι έξι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμιοι για τη χώρα.
Με λύπησε ιδιαίτερα αυτό. Αλλά σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ότι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός- η χώρα πάει καλύτερα”.
Ξανά “ταφόπλακα” για το χρέος!
“Πότε πιστεύετε πως θα υπάρξει μια νέα σημαντική όμως ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα;” ρωτήθηκε ακόμη ο Σόιμπλε.
“Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές”.
Ερώτηση: “Το 3,5% σαν στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι μη βιώσιμο κατά την γνώμη πολλών. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει μια ασφυξία από τους υπερβολικούς φόρους στην Ελλάδα. Υπάρχει περιθώριο να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση για αυτόν τον στόχο;“.
Απάντηση: “Το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε, υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη., χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα. Εύχομαι στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την καλή πορεία, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού“.
Θα γίνει… άγαλμα Σόιμπλε;
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για μια ατάκα του που συζητήθηκε. Ότι δηλαδή θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένα άγαλμά του. Και απάντησε… κοφτά: “Αστείο ήταν. Ήταν αστείο“.
Κάνατε λάθη; “Ναι, αλλά δεν σας τα λέω”!
“Kοιτώντας πίσω τον τρόπο που εσείς χειριστήκατε την ελληνική κρίση, υπάρχει ένα λάθος που παραδέχεστε ότι κάνατε;” ρωτήθηκε ακόμη. Και απάντησε: “Μα φυσικά. Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη”.
Όταν του ζητήθηκε να γίνει λίγο πιο.. συγκεκριμένος, ο Σόιμπλε έκανε μια ντρίπλα που θα την ζήλευε κι ο Λιονέλ Μέσι! Συγκεκριμένα απάντησε: “Δεν θεωρώ σκόπιμο, σας το είπα και προηγουμένως, να επανέρχεται κανείς στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Αυτό βέβαια δεν βελτιώνει τα πράγματα, δεν τους καθιστά σοβαρότερους“.
Ο “εφιάλτης” πέρασε λέει ο Σόιμπλε!
Η τελευταία ερώτηση αφορούσε στην επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Και ήταν η εξής: “Συνάντησα έναν άνθρωπο στην Αθήνα και του είπα πως θα έρθω να σας βρω για να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και μου είπε να σας ρωτήσω –λέγοντας μου ότι μόνο ο Σόιμπλε ξέρει, πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που και εκείνος και άλλοι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Τι να του απαντήσω;”
Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε… καθησυχαστικός! “Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν“, τόνισε χαρακτηριστικά…
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi / Reuters