Κόσμος

Σοκ για την τουρκική λίρα: Άγγιξε την ισοτιμία 10 προς 1 με το δολάριο

Σε αχαρτογράφητα νερά συνεχίζει να κινείται σήμερα η τουρκική λίρα, υποχωρώντας στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 9,975 λιρών ανά δολάριο καθώς το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ διόγκωσε τις ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα που είχε ήδη πληγεί από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,2% κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10 λιρών ανά δολάριο, ενώ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του σε πέντε χρόνια, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των Τούρκων σε συνδυασμό με τον διψήφιο πληθωρισμό.

Στις 13:56 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφωνόταν στις 9,9145 λίρες. Το τουρκικό νόμισμα πλησίασε επίσης το χαμηλό ενδοσυνεδριακό επίπεδό του έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 11,4386 λίρες.

Ο υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε το δολάριο καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν μία πιθανή ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (Fed). Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τείνει να οδηγεί σε εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες για υψηλό εξωτερικό χρέος, όπως της Τουρκίας.

Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει πιέσει για τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 20%.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, υποστηρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές. Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις, αν και το πραγματικό επιτόκιο (σ.σ.: το ονομαστικό επιτόκιο μείον τον πληθωρισμό) είναι ήδη έντονα αρνητικό.

«Η Τουρκία είναι όλο και λιγότερο ελκυστική» για ξένους επενδυτές, δήλωσε αναλυτής της TD Securities, προσθέτοντας: «Αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στο -5% ή -6%. Και ιστορικά, όποιο επίπεδο βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά δεν φέρνει καλά πράγματα στην Τουρκία».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025