Σοκαρισμένη είναι η Γαλλία, μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική στο αεροδρόμιο του Παρισιού “Σαρλ ντε Γκωλ”.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αρχές αναζητούσαν τον “εγκέφαλο” της πολύνεκρης επίθεσης στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε “χτύπημα” και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του MEGA, Μαρία Δεναξά, υπάρχουν 58 εργαζόμενοι στο “Σαρλ ντε Γκωλ” που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία και βρίσκονται στην κατηγορία “S” της Αντιτρομοκρατικής. Αμέσως τους κατασχέθηκαν οι κάρτες εισόδους στις πίστες του αεροδρομίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, εντοπίστηκε ένα άτομο που εργαζόταν στο catering θυγατρικής εταιρείας της Air France και έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, και επιχειρούσε να προσηλυτίσει εργαζομένους του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τον νομάρχη του Saint Denis, θα γίνει έλεγχος σε 86.000 άδειες εργασίας, αρχίζοντας από τα 5.000 άτομα που δουλεύουν στην ασφάλεια του “Σαρλ ντε Γκωλ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες, Πέμπτη, έγινε γνωστό από τις αρχές του Βελγίου ότι τέσσερις από τους άνδρες που διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις στο Παρίσι –οι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ και Μοχάμεντ Αμπρίνι– περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο 85 “ριζοσπαστικοποιημένων” ατόμων, ο οποίος είχε διαβιβασθεί από τις βελγικές υπηρεσίες Πληροφοριών στον δήμο του Μόλενμπεκ.
“Επιβεβαιώνω ότι περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που είχε διαβιβασθεί τον Ιούνιο 2015 από το Συντονιστικό Όργανο για την Ανάλυση της Απειλής (Ocma) στη δήμαρχο του Μόλενμπεκ (Φρανσουάζ Σεπμάνς) και στον διοικητή της τοπικής αστυνομίας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της κοινοτικής αρχής που δεν κατονομάζεται.
Ο ύποπτος ως οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, ο Βελγο-μαροκινός Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που σκοτώθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, βρισκόταν στον κατάλογο με την ένδειξη “ριζοσπαστικοποιημένος, αναχώρησε Συρία”.
Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, Γάλλος 31 ετών, κάτοικος Βελγίου, μέλος της ομάδας επίθεσης κατά των εστιατορίων και καφέ, που ανατινάχθηκε, και ο αδελφός του Σάλαχ, 26 ετών, που έφθασε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις και συνεχίζει να καταζητείται, περιλαμβανόταν επίσης στον κατάλογο με ένδειξη “ριζοσπαστικοποιημένος, ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, 30 ετών, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις και κατά του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, βρισκόταν στον κατάλογο με την ένδειξη “μάλλον έφυγε για τη Συρία και μάλλον επέστρεψε”.
Ο κατάλογος καταρτίσθηκε από την Ocam μετά τη διάλυση του τζιχαντιστικού πυρήνα στο Βερβιέ, που είχε σύνδεση με το Μόλενμπεκ “για τη διαμόρφωση μίας συνολικής εικόνας για τον αριθμό των ατόμων” που μπορεί να συνδέονται με τζιχαντιστές που έχουν φύγει για τη Συρία για να πολεμήσουν και είναι πιθανόν να επιστρέψουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.