Κόσμος

Σοκ στην Τουρκία: 23 θάνατοι σε έναν μήνα από δηλητηρίαση από αλκοόλ

Σοκαρισμένη η Τουρκία από το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η υψηλή φορολογία ωθεί τους Τούρκους στην κατανάλωση παράνομα κατασκευασμένων αλκοολούχων ποτών και αυτό αποδεικνύεται μοιραίο.

Πριν από μερικές μέρες, το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk μετέδωσε ότι ένας άνδρας στα Άδανα πέθανε εξαιτίας δηλητηρίασης από μεθανόλη. Ήταν ο 12ος τέτοιος θάνατος που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

[read4more]

Οι θάνατοι καταγράφηκαν καθώς τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8% η φορολογία σχεδόν σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής τους. Ένα λίτρο ρακί κοστίζει πλέον 200 τουρκικές λίρες, δηλαδή 31,5 ευρώ!

Το Επιμελητήριο Χημικών Μηχανικών ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι συνδέονται άμεσα με την υψηλή φορολογία. «(Η τιμή) ενός λίτρου αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με τρία ημερομίσθια ενός εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό (…) Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως», κατήγγειλε το Επιμελητήριο.

Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστού μουσουλμάνου, η φορολόγηση του αλκοόλ αυξάνεται σταθερά. Από το 2013 απαγορεύεται εξάλλου κάθε διαφήμιση και προώθηση αλκοολούχου ποτού ή καπνού.

turkey alcohol
Φωτογραφία αρχείου EPA

Ο Ζαφέρ Σενιούρτ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τεχνολόγων Τροφίμων της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους για παράνομο αλκοόλ. «Η φορολογία των αλκοολούχων ποτών και η καταπιεστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κατανάλωσή τους έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη παρασκευή αλκοόλ. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι», τόνισε ο Σενιούρτ στην εφημερίδα BirGun.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά δηλητηρίασης από αλκοόλ στην Τουρκία. Το 2015 αρκετοί άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τυφλώθηκαν μετά τη μίξη ποτών, το ποσοστό αλκοόλ των οποίων έφτανε το 95%.

Εξάλλου το Σάββατο η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε έναν τόνο παράνομου αλκοόλ και 880 μπουκάλια νοθευμένων ποτών σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1