Η Ημέρα των Ευχαριστιών φέτος στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή αλλά βρίσκει τη χώρα βυθισμένη στο πένθος εξαιτίας της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός. Ο ιός που «ζει» ασταμάτητος στη χώρα και το τελευταίο 24ωρο κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.
Ο νέος σοκαριστικός απολογισμός από την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι μηνών. Την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι ΗΠΑ όχι μόνο κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους εδώ και έξι μήνες αλλά και σχεδόν 200.000 κρούσματα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 2.000 θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Το επίπεδο των 2.400 θανάτων μέσα σε μια μέρα είχε να ξεπεραστεί από τις αρχές του Μαΐου, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας έφθανε στην κορύφωσή του.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έφθασε τους 88.000, που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 2,3 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 μέσα σε δύο εβδομάδες! Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνήθως ακολουθείται από αύξηση των θανάτων μερικές εβδομάδες μετά. Την Τρίτη, οι θάνατοι έφθασαν τους 2.157, δηλαδή καταγραφόταν ένας κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ οι μολύνσεις ήταν περίπου 170.000, καθώς εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας τις συστάσεις, ταξίδεψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, ανέρχεται σε 262.080 νεκρούς επί συνόλου 12,7 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά το Τζονς Χόπκινς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία βρίσκεται σε φάση «εκθετικής» εξάπλωσης σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αρκετές πολιτείες, η μια μετά την άλλη, επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, παρά την έναρξη της περιόδου των εορτών.
Στο κενό η παράκληση «μην ταξιδεύετε» για τις Ευχαριστίες
Οι Ευχαριστίες είναι μεγάλη οικογενειακή γιορτή στις ΗΠΑ, σημαντικότερη ακόμα και από τα Χριστούγεννα για αρκετούς, με οικογένειες και φίλους να κάθονται γύρω από το τραπέζι για να γευτούν την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα.
Χωρίς να φθάσουν στο σημείο να εισηγηθούν απαγόρευση των μετακινήσεων, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν, για πρώτη φορά, στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν.
Αλλά δεν εισακούστηκαν… Οι εικόνες των εκατομμυρίων Αμερικανών στα κατάμεστα αεροδρόμια στο Σικάγο, στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, εντείνουν την ανησυχία.
Είναι εκατομμύρια οι Αμερικανοί που αψήφησαν τις εκκλήσεις ειδικών και αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα να μείνουν σπίτι, να μην ταξιδέψουν για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Ακόμη και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ένωσε τη φωνή του με όσους απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν ασφαλείς, να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, να φορούν μάσκες και να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.
«Ξέρω ότι μπορούμε και ότι θα νικήσουμε αυτόν τον ιό», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του σε σχεδόν άδειο θέατρο στην πόλη Ουίλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, με ακροατήριο μερικά μέλη της ομάδας του και δημοσιογράφους, που φόραγαν μάσκες, που τηρούσαν αποστάσεις. «Η ζωή θα επιστρέψει στην ομαλότητα. Σας το υπόσχομαι. Θα γίνει», είπε ο 78χρονος Μπάιντεν, προσθέτοντας πως η πανδημία «δεν θα κρατήσει για πάντα».
Περίπου 1 εκατομμύριο επιβάτες πέρναγαν ημερησίως από τους ελέγχους ασφαλείας των αμερικανικών αεροδρομίων την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός που καταγράφηκε την Κυριακή (1,047 εκατ.) είναι ο υψηλότερος από τον Μάρτιο, όταν ακόμη η πανδημία μόλις είχε εκδηλωθεί και άρχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.
«Λίγη υπομονή ακόμα»
Η Νταλίσα Ροντρίγκες, 33χρονη εκπαιδευτικός, πήγε στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης για να πάρει μια πτήση για το Τέξας. «Το ξέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αλλά θέλουμε να δούμε την οικογένεια, έχει περάσει πολύς καιρός», εξήγησε.
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις για τη γιορτή των Ευχαριστιών να είναι όσο πιο μικρές γίνεται και να τηρούν τις συστάσεις, να «αντέξουν λίγο ακόμα». «Αν κάνουμε αυτά τα πράγματα, θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό. Αυτή είναι η τελευταία μου παράκληση πριν από τη γιορτή», είπε ο Φάουτσι σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, την Τετάρτη.
Οικογένειες με παιδιά στο πανεπιστήμιο αναγκάζονται να κάνουν εκτίμηση κινδύνου προτού συγκεντρωθούν για τη γιορτή. Η Φραντσέσκα Γουίμερ, φοιτήτρια στο Northwestern University, στην πολιτεία Ιλινόι, επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, όπου ζει η οικογένειά της, φορώντας μάσκα N95 και προσωπίδα, προτού κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο για 14 ημέρες. Τέθηκε σε καραντίνα για να προστατεύσει τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά της. «Έρχεται να δει μια οικογένεια που έχει ευάλωτα μέλη», εξήγησε η μητέρα της, η Σίνθια Γουίμερ, προσθέτοντας πως αφού το συζήτησαν «δεν θεωρήσαμε πως αρκούσε απλά ένα τεστ».
Ο Λουκ Μπερκ, που σπουδάσει στο Syracuse University στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σκόπευε να πάει να περάσει τη γιορτή με την οικογένειά του στην πολιτεία Νιού Τζέρσεϊ ώσπου ο συγκάτοικός του διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα. «Λυπάμαι που δεν θα είμαι με τους γονείς μου αλλά αυτό είναι το σωστό», είπε ο Μπερκ.
Στη Νέα Υόρκη, στα εξεταστικά κέντρα οι ουρές εκτείνονταν σε τετράγωνα ολόκληρα, στην Αστόρια, στο Κουίνς, στο Μπρούκλιν, από τις 08:00.
Ο κυβερνήτης έκανε… καλέσματα!
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο, ο οποίος δέχθηκε επικρίσεις διότι είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως κάλεσε την 89χρονη μητέρα του και τις δύο κόρες του στο Όλμπανι για να περάσουν μαζί τη γιορτή, το… μάζεψε.
«Αυτή δεν είναι μια φυσιολογική γιορτή των Ευχαριστιών και το να παριστάνουμε πως είναι αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας» και των συστάσεων «κάθε ειδικού σε θέματα δημόσιας υγείας στη χώρα μας», εξήγησε ο Κουόμο, απευθύνοντας νέα έκκληση στους κατοίκους της μητρόπολης να μείνουν σπίτι.
Τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να απέχουν μερικές εβδομάδες. Ο ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) αναμένεται να αποφασίσει τη 10η Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει την επείγουσα χρήση της Pfizer. Ένα δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna, επίσης ενδέχεται να έχει εγκριθεί μέσα σε εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας των Άλεξ Αζάρ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει τη διανομή 6,4 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε όλη τη χώρα αμέσως μόλις πιστοποιηθούν και εγκριθούν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ