Περίπου το 64% των γυναικών και το 35% των ανδρών απάντησαν ότι δέχτηκαν παρενόχληση στην παρούσα ή σε προηγούμενη εργασία τους, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο των 9.600 ανθρώπων από το Συμβούλιο των Αυστραλιανών Συνδικάτων, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας.
Η πλειονότητα όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι δέχτηκε προσβλητική συμπεριφορά ή ανεπιθύμητη προσοχή σεξουαλικού χαρακτήρα. Ωστόσο, μόνο το ένα τέταρτο από αυτές έκανε επίσημη καταγγελία φοβούμενο τις επιπτώσεις, διαπίστωσε η έρευνα.
“Όλοι θα πρέπει να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς τον φόβο της παρενόχλησης ή της ανεπιθύμητης προσοχής σεξουαλικού χαρακτήρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του συμβουλίου Μισέλ Ο’Νιλ.
“Για πολλούς ανθρώπους –κυρίως γυναίκες– η σημερινή εικόνα της Αυστραλίας δεν είναι η πραγματικότητα. Οι νόμοι για τα εργασιακά δεν έχουν προστατεύσει τις γυναίκες που υφίστανται παρενόχληση στη δουλειά τους”.
Ακτιβιστές δηλώνουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση δημιουργεί ένα περιβάλλον στον εργασιακό χώρο το οποίο κάνει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και τις εμποδίζει από το να προχωρήσουν στην καριέρα τους.
Η Αυστραλία βρίσκεται στην 35η θέση από τις 144 χώρες που συγκαταλέγονται στον Δείκτη για το χάσμα των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2017, από την 46η που ήταν το 2016, λόγω της μεγαλύτερης γυναικείας εκπροσώπησης σε βουλευτές και μάνατζερ.
Παρότι το παγκόσμιο κίνημα #MeToo συνέβαλε στο να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, η οργάνωση ακτιβιστών Plan International υποστηρίζει ότι η έλλειψη αυστηρής πολιτικής και τιμωρίας έχει αποθαρρύνει τα θύματα από το να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές στην Αυστραλία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ