Τα μέτρα που έχει πάει η κυβέρνηση Τζόνσον μάλλον δεν αποδίδουν όσο θα ήθελε το Λονδίνο για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα νέα στοιχεία από την Αγγλία για το πως αυξάνονται τα κρούσματα, μόνο σοκ προκαλούν.
Είναι τέτοιος ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός) στην Αγγλία, που τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Κορονοϊός: Καθολικό lockdown στη Γαλλία – Τα μέτρα ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Μακρόν
Ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορονοϊού, σε όλη την Αγγλία, έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial.
Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον υπερδιπλάσιος από ό,τι στις αρχές του μήνα, με ένα στα 78 άτομα που κάνουν τεστ, να βγαίνουν θετικά στον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη React-1 του Imperial. Εκτιμάται ότι περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό κάθε μέρα στην Αγγλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το Βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα νέα δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση -που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1- να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και να μην περιορίζεται μόνο στα τοπικά και περιφερειακά lockdown για να ανακόψει το δεύτερο επιδημικό κύμα.
Οι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.
Click4more Ο κορονοϊός «τσακίζει» τη Σκάλα του Μιλάνου! Θετικοί τραγουδιστές και μουσικοί
Για «ανησυχητική εικόνα της κατάστασης στην Αγγλία», έκανε λόγο ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Imperial, σύμφωνα με το Reuters, το BBC και τους Financial Times.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο στο δεύτερο κύμα», είπε και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι δήλωσε ότι «τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι επαρκή. Κάτι πρέπει να αλλάξει πριν τα Χριστούγεννα, ο ρυθμός αύξησης είναι πραγματικά πολύς γρήγορος». Όπως είπε, είτε οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα πιο σχολαστικά, είτε η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ