Το παρασκήνιο του δείπνου εργασίας που είχε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Παρασκευής (17.11.2023), στο Βερολίνο, μετά την… επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, αποκάλυψαν κύκλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αναγνώρισε την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών τέθηκαν το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Τουρκίας, η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και διμερή θέματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο καγκελάριος ζήτησε από τον συνομιλητή του να αυξήσει τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί στη χώρα. Ο κ. Σολτς τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας «ισχυρός μηχανισμός» για αυτό και συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει σύντομα αποτελέσματα.
Στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, στο οποίο διαπιστώθηκαν και οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και στην ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη Λωρίδα της Γάζας και ο κ. Σολτς «υπογράμμισε τη θέση αλληλεγγύης της Γερμανίας προς το Ισραήλ και καταδίκασε σαφώς την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».
Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πάντως ότι βραχυπρόθεσμα χρειάζονται «ανθρωπιστικές εκεχειρίες», προκειμένου να φθάσουν προμήθειες στον άμαχο πληθυσμό και μακροπρόθεσμα μια λύση δύο κρατών με ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Στα διμερή θέματα, ο κ. Σολτς και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν για ταχεία επέκταση της εκπαίδευσης ιμάμηδων στη Γερμανία, προκειμένου να τερματιστεί σταδιακά η αποστολή ιμάμηδων από την Τουρκία. Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ακόμη στον τούρκο πρόεδρο τη γερμανική υποστήριξη της ανοικοδόμησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου. Οι δυο τους συμφώνησαν επίσης ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται επειγόντως» να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Όλαφ Σολτς ζήτησε την ολοκλήρωση της επικύρωσης από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ