Κόσμος

Σολτς σε Ζελένσκι για ένταξη Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προϋπόθεση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς. Μόλις χθες (02.02.2023), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2023.

Ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σολτς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό μήνυμα» την απονομή του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κίεβο θα ξεκινήσουν εφόσον κριθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια.

«Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα εισηγηθεί αναλόγως στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα που διατύπωσε χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πολύ σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα εάν συνέβαινε στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «το σημαντικό πολιτικό μήνυμα δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι», όταν η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι «να βελτιώσουμε» το μήνυμα, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

ΕΕ: «Σημαντικές προσπάθειες» της Ουκρανίας για ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την Παρασκευή (03.02.2023) τις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλει το Κίεβο στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα, ενώ η Ουκρανία θα ήθελε την επίσπευση της διαδικασίας.

«Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που αποτελούν τη βάση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας», ανέφεραν σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο αλλά είναι περίπλοκο νομικά για να εφαρμοστεί.

«Η ΕΕ θα εντείνει (…) τις προσπάθειές της ώστε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο κείμενο.

Σαρλ Μισέλ: «Η Ουκρανία είναι η ΕΕ, η ΕΕ είναι η Ουκρανία»

«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από το Κίεβο μετά τη σύνοδο κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ», επέμεινε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου