Κόσμος

Σολτς σε Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν μπορεί να υπαγορεύσει την ειρήνη στην Ουκρανία

Την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία το επόμενο έτος και τόνισε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το ταξίδι του στο Κίεβο αποδεικνύει την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του.

«Το καθιστώ αυτό πολύ σαφές στον Πούτιν εδώ στο Κίεβο σήμερα. Έχουμε αντοχή και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι είπε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο για το ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει τους όρους της στην Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τίποτα που αφορά την Ουκρανία δεν θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να υπαγορεύσει την ειρήνη στην Ουκρανία», τον διαβεβαίωσε, λέγοντας ότι θέλει να «διερευνήσει τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία».
Για να επιτευχθεί αυτό, το Κίεβο πρέπει να είναι «σε θέση ισχύος» στο έδαφος, είπε, υπενθυμίζοντας τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει το Βερολίνο από την έναρξη της σύγκρουσης για τη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.

Το ποσό αυτό καθιστά τη Γερμανία τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε επίσης την υποστήριξή του στο Κίεβο απέναντι στα ρωσικά πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών του.

«Η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με στοχευμένο και αδίστακτο τρόπο. Ο Πούτιν θέλει να παγώσουν οι άνθρωποι», είπε ο Σολτς.

Αλλά «δεν θα επιτρέψουμε να πετύχει ο κυνικός υπολογισμός του», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τις σημαντικές εγκαταστάσεις της από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

«Εξετάζουμε πώς να προστατεύσουμε δύο δωδεκάδες ειδικές εγκαταστάσεις, απλά δεν υπάρχουν αρκετά (συστήματα αεράμυνας) λόγω των τόσο πυκνών πυραυλικών επιθέσεων», δήλωσε ο Ζελέσνκι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κίεβο.

Ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την προσπάθεια της Ουκρανίας για πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και επανέλαβε και πάλι την άρνησή του να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

O Όλαφ Σολτς απάντησε με υπεκφυγές σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ταχείας εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει ήδη λάβει αποφάσεις για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Σολτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πορεία της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει περιγραφεί στις συνόδους κορυφής του οργανισμού στο Βίλνιους και στην Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για νέες αποφάσεις, δήλωσε. Εν τω μεταξύ, οι σύνοδοι του 2023 και 2024 στο Βίλνιους και την Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν μόνο ότι η Ουκρανία θα πρέπει τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να προσδιορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης.

Η επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του καγκελαρίου και του Ρώσου προέδρου -την πρώτη τους από τον Δεκέμβριο του 2022- η οποία είχε επικριθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα