Στη Σομαλία, 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης «Σεμπάμπ», σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. «Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Reuters ο Χασάν-Κάφι Μοχάμεντ Ιμπραήμ, αναπληρωτής τοπικός αστυνομικός επίτροπος.
Η πολύνεκρη επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση «Σεμπάμπ», διαπράχθηκε στην κοινότητα της επαρχίας Χιράν στη Σομαλία, παρά τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή κυρίως παραστρατιωτικών ομάδων φυλών και του ομοσπονδιακού στρατού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νεκροί από τη διπλή επίθεση με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά χθες Τρίτη (03.01.2023) το πρωί στην κοινότητα Μαχάς, στην κεντρική Σομαλία, ανέρχονται σε 35, ανέφερε η αστυνομία την Τετάρτη (04.01.2023). Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οχτώ μέλη μιας οικογένειας. Επίσης, σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν.
«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι πολίτες. Είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Reuters ο Χασάν-Κάφι Μοχάμεντ Ιμπραήμ, αναπληρωτής τοπικός αστυνομικός επίτροπος.
«Μόνο ένα παιδί επέζησε από μια οικογένεια εννέα ατόμων. Άλλες οικογένειες έχασαν επίσης τα μισά από μέλη τους. Η διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έκαψε συθέμελα πολλά σπίτια πολιτών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην πόλη Μαχάς (χθες) το πρωί με οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά. Έβαλαν στο στόχαστρο ζώνη αμάχων κι έχουμε επιβεβαιώσει πως εννέα άνθρωποι, όλοι άμαχοι, σκοτώθηκαν στις δύο εκρήξεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ο Αμπντουλάχι Αντάν, αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.
Σομαλία: Η οργάνωση «Σεμπάμπ», παρακλάδι της Αλ Κάιντα
Ο περιφερειακός επίτροπος της Μαχάς, ο Μουμίν Μοχάμεντ Χαλάνε, είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η μία βόμβα είχε στόχο το σπίτι του και η άλλη το σπίτι ενός ομοσπονδιακού βουλευτή.
Η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης της επίθεσης, τόνισε ότι έθεσε στο στόχαστρο «πολιτοφυλακές και στρατιώτες αποστάτες» και έκανε λόγο για 87 νεκρούς.
Η Σεμπάμπ δίνει συχνά υψηλότερους απολογισμούς θυμάτων σε σχέση με τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους.
Η οργάνωση ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007 για να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν την περίοδο 2011-2012 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου -, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές στις επαρχίες από όπου εξαπολύουν συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και αμάχων, ιδίως στην πρωτεύουσα.
Στις αρχές του Ιουλίου, παραστρατιωτικές ομάδες φυλών στη Χιράν ξεσηκώθηκαν εναντίον της Σεμπάμπ. Η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, που διεμήνυσε το καλοκαίρι πως θα εξαπολυόταν «ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών, έστειλε τον Σεπτέμβριο ομοσπονδιακά στρατεύματα στην επαρχία για να υποστηρίξουν τους παραστρατιωτικούς.