Στη διάρκεια των ερευνών για τον βιασμό και τον φόνο της 12χρονης Αΐσα Ίλιας οι εισαγγελείς επεσήμαναν ότι συγκέντρωσαν 37 δείγματα DNA από τους υπόπτους τα οποία έστειλαν στο ιατροδικαστικό εργαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να τα εξετάσει. Για τον λόγο αυτό τα δείγματα εστάλησαν στην Κένυα, όπου μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν τρεις δράστες.
Το Ανώτερο Δικαστήριο καταδίκασε χθες, Κυριακή (12.5.2019) τους τρεις αυτούς άνδρες σε θάνατο “για την απαγωγή, τον βιασμό και τον φόνο της Αΐσα”.
Στη Σομαλία η θανατική ποινή εφαρμόζεται από εκτελεστικό απόσπασμα.
Αδίστακτοι βιαστές δολοφόνοι
Τον Φεβρουάριο η απαγωγή της 12χρονης, την οποία βίασε μια ομάδα ανδρών προτού τη βασανίσει μέχρι θανάτου και εγκαταλείψει το πτώμα της μπροστά από το σπίτι των γονιών της, είχε προκαλέσει αγανάκτηση.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε ότι αυτός ο βιασμός ήταν κατά μία έννοια κάτι συνηθισμένο (!) στη Σομαλία, όπου η αστυνομία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες για βιασμό, αν και η πολιτεία Πούντλαντ υιοθέτησε το 2016 νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για τα σεξουαλικά εγκλήματα.
Το 2017 η Σομαλία απέκτησε το πρώτο της ιατροδικαστικό εργαστήριο με στόχο να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία σε μια χώρα όπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων και ταραχών έχουν στερήσει από την πλειονότητα των κατοίκων την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Σομαλία “για πρώτη φορά ακολούθησε τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας την επιστήμη για να λύσει μια φρικτή εγκληματική υπόθεση”.