Δύο Έλληνες είναι μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών από την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν.
Σύμφωνα πληροφορίες του υπ. Εξωτερικών οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί από ρουκέτα σε εκκλησία στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, όπου έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν τραυματιστεί στα πόδια και δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Η πληροφόρηση από εκεί είναι δύσκολη, μιας και η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας ανέφερε πως άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάει στην Μητρόπολη, στο κέντρο του Χαρτούμ, έχουν εγκλωβιστεί εκεί και έχουν παραμείνει. Είναι Έλληνες, Ρώσοι, Αιθίοπες και Σουδανοί.
Όπως καταγγέλλει δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στον κόσμο προκειμένου να είναι προσεκτικοί. Σχετικά με τους Έλληνες τραυματίες, ο Μητροπολίτης αναφέρει πως ο ένας έχει τραυματιστεί και στο μάτι και στην κοιλιά. Οι ηλικίες τους είναι 55 και 42 χρονών.
Οι συγκεκριμένοι έφυγαν από την εκκλησία και πηγαίνοντας σπίτι τους χτυπήθηκαν από ρουκέτα. Επίσης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο για επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Υπολογίζει πως γύρω στους 25 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν.
Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 595 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπου έχει ξεσπάσει απόπειρα πραξικοπήματος.
Η πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, έχει γίνει το κύριο θέατρο των συγκρούσεων και της απόπειρας πραξικοπήματος. Στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας δύο Έλληνες σοβαρά τραυματίες. Όλη μέρα χθες (15.04.2023), οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ.
Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώνει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ.
Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς. Οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.
Γκουτέρες: Να σταματήσει αμέσως η βία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και ζήτησε «να σταματήσει αμέσως η βία».
Οι παραστρατιωτικοί όμως μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε απευθυνόμενος στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Ντάγκλο, ή «Χαμέτι».
«Ξέρουμε που κρύβεσαι»
Eμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», είπε. «Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε με πυρά να ακούγονται γύρω του.
«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που αποτελούνται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό παλάτι. Ο στρατός διέψευσε.
Ο στρατηγός Μπουρχάν από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί. Ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως εξεπλάγη όταν οι ΔΤΥ επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να προχωρήσει σε «προδοσία».
Ο στρατός ανήρτησε στο Facebook «ένταλμα σύλληψης» του Χαμέτι. «Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των ΔΤΥ, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.
Η αεροπορία κάλεσε χθες βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.
Τη νύχτα αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις των ΔΤΥ.
Καμία διάθεση για διαπραγματεύσεις
Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των ΔΤΥ στο Χαρτούμ. Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των ΔΤΥ», κατά την ίδια πηγή.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.
Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά το πρωί αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών.
Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η αεροπορία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.