Κόσμος

Σουδάν: Τουλάχιστον 46 νεκροί από νέους βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από νέους βομβαρδισμούς στο Σουδάν και συγκεκριμένα στο Χαρτούμ.

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες επιδρομές στην πρωτεύουσα του Σουδάν, χώρας η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από το νέο εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε πριν από σχεδόν πέντε μήνες.

Ο στρατός υπό τη διοίκηση του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο μόνος που διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στα πλήγματα, αφού κατηγορήθηκε γι’ αυτές από τους αντίπαλους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.500 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση ΜΚΟ, κι έχει μετατρέψει σχεδόν πέντε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται σίγουρο πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι αποκομμένες από τον κόσμο, ειδικά στο αχανές Νταρφούρ (δυτικά), ενώ τα εμπόλεμα μέρη δεν ανακοινώνουν τις απώλειές τους.

Σύμφωνα με τοπική επιτροπή αντίστασης –οργάνωση βάσης αγωνιστών για τη δημοκρατία, που πρωτοστατεί στην αλληλοβοήθεια μεταξύ κατοίκων–, βομβαρδισμοί που «εξαπολύθηκαν από στρατιωτικά αεροσκάφη» έβαλαν στο στόχαστρο τη συνοικία Κούρο, στο νότιο Χαρτούμ.

Οι βομβαρδισμοί έπεσαν εναντίον αγοράς, όπως ανέφερε η επιτροπή αντίστασης της Κούρο, καταγγέλλοντας πως διαπράχθηκε «σφαγή».

Ο απολογισμός των θυμάτων αργότερα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 46 νεκρούς, ενώ δεκάδες άλλοι άμαχοι είναι τραυματίες, πρόσθεσε.

Χθες το πρωί «τρομοκράτες» του στρατηγού Μπουρχάν «εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον αμάχων στο νότιο Χαρτούμ», ανέφεραν παράλληλα οι ΔΤΥ μέσω X (του πρώην Twitter).

Με δελτίο Τύπου που μεταδόθηκε από το σουδανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SUNA, ο στρατός του στρατηγού Μπουρχάν αρνήθηκε πως βρισκόταν πίσω από «αεροπορικά πλήγματα εναντίον αμάχων» στην Κούρο και απέρριψε «τις ψευδείς κατηγορίες των ανταρτών», των ΔΤΥ.

Νοσοκομείο σε απόγνωση

Μετά τους βομβαρδισμούς, τραυματίες και πτώματα μεταφέρθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, το Μπασάιρ, από τα ελάχιστα που απομένουν σε λειτουργία στην σουδανική πρωτεύουσα, όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον ρυθμό των διακοπών της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης σε συνθήκες αποπνικτικής ζέστης, κλεισμένοι στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Το νοσοκομείο έκανε επείγουσα έκκληση να πάνε εκεί όλοι οι γιατροί της περιοχής, μπροστά στη μαζική έλευση τραυματιών.

Ο στρατός του στρατηγού Μπουρχάν δυσκολεύεται στο Χαρτούμ, όπου οι παραστρατιωτικοί έχουν καταλάβει πυκνοκατοικημένες συνοικίες. Οι ΔΤΥ εγκαθιστούν βάσεις ανάμεσα σε σπίτια χρόνια τώρα.

Ειδικοί επισημαίνουν πως οι ένοπλες δυνάμεις βασίζονται ολοένα περισσότερο στην υπεροχή τους στον αέρα.

Ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο οι ΔΤΥ μοιάζουν να έχουν πάρει το πάνω χέρι, ο στρατηγός Μπουρχάν πολλαπλασίασε τις επαφές του στο εξωτερικό αποπειρώμενος να επιβληθεί ως ο μοναδικός συνομιλητής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Διπλωματικές εντάσεις

Υπό πολιορκία των παραστρατιωτικών για πάνω από τέσσερις μήνες στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Χαρτούμ, ο στρατηγός Μπουρχάν μπόρεσε στα τέλη Αυγούστου να φθάσει στο Πορτ Σουδάν, παραθαλάσσια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχει παραμείνει ως εδώ αλώβητη από τον πόλεμο.

Εκεί μετέφερε τόσο το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων όσο και την έδρα των μεταβατικών αρχών — είναι de facto αρχηγός κράτους αφότου εξοβέλισε τους πολίτες από την κυβέρνηση με το πραξικόπημα του 2021.

Οι διάφορες διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης έχουν ανεξαιρέτως αποτύχει ως τώρα, εν μέρει, σύμφωνα με ειδικούς, επειδή οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι στην πράξη ανταγωνιστικοί.

Από τη μια είναι οι Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί, από την άλλη η Αφρικανική Ένωση και η IGAD, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής, που τάσσονται υπέρ «αφρικανικών λύσεων στα αφρικανικά προβλήματα».

Η ένταση ανέβηκε ανάμεσα στον στρατό και στην Αφρικανική Ένωση έπειτα από συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα σε έναν από τους ηγέτες της και αξιωματικό των ΔΤΥ.

Το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε ότι ο παναφρικανικός οργανισμός «δεν πρέπει να δίνει θέση σε κινήματα ανταρτών ή τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις».

Προχθές Σάββατο ο στρατηγός Μπουρχάν διεμήνυσε πως «δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια» της Αφρικανικής Ένωσης αν δεν αλλάξει προσέγγιση.

Η συμμετοχή του Σουδάν στην Αφρικανική Ένωση ανεστάλη μετά το πραξικόπημα του 2021.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα