Site icon NewsIT

Σουηδία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση – Ο ρόλος Κούρδισσας πρώην αντάρτισσας

07.06.2022 | 15:33
Σουηδία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση – Ο ρόλος Κούρδισσας πρώην αντάρτισσας

Στη Σουηδία ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβίωσε οριακά της πρότασης μομφής  και μαζί του παρέμεινε ζωντανή και η κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον. Μια Κούρδισσα, πρώην μαχήτρια, έγειρε την πλάστιγγα.

Κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, δεν συμπληρώθηκαν οι 175 ψήφοι που ήταν απαραίτητες.

Σε διαφορετική περίπτωση η σκανδιναβική αυτή χώρα θα οδηγούνταν σε μια δεύτερη κυβερνητική κρίση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο τη στιγμή που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σουηδία: Η Κούρδισσα, πρώην αντάρτισσα και νυν βουλευτής

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ, η οποία είναι Ιρανή κουρδικής καταγωγής, απείχε της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής την οποία κατέθεσε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον για την αύξηση των εγκλημάτων από συμμορίες.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα απέχω της ψηφοφορίας», δήλωσε η Κακαμπαβέχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT.

Χωρίς την ψήφο της Κακαμπαβέχ, η πρόταση μομφής, που τέθηκε νωρίτερα σε ψηφοφορία υπερψηφίστηκε μόνο από 174 μέλη του κοινοβουλίου, ενώ για να ανατραπεί ο υπουργός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση απαιτούνταν 175 ψήφοι.

Η διαδικασία συνέπεσε σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για ενίσχυση της ασφάλειάς τους στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Κακαμπαβέχ, μια πρώην μαχήτρια των κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά, είχε δηλώσει στο Reuters ότι θα βοηθούσε την κυβέρνηση, αν η τελευταία επιβεβαιώσει ότι «στηρίζουμε τους Κούρδους και οι άνθρωποι από αυτές τις οργανώσεις που φθάνουν στη Σουηδία δεν είναι τρομοκράτες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version