Η κυβέρνηση στην Σουηδία έδωσε το «πράσινο φως» για την οριστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς στη σκανδιναβική χώρα, σε υπόγειο χώρο σχεδιασμένο να αντέξει για… 100.000 χρόνια.
Η ανακοίνωση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης έρχεται μετά από χρόνια αναβλ`ητικότητας και λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης των περιβαλλοντολόγων, που ήταν αντίθετη σε αυτή τη λύση.
Η επιλεγμένη τοποθεσία βρίσκεται στο Φόρσμαρκ, κοντά σε έναν από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας που λειτουργούν, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.
Σουηδία όπως λέμε… Φινλανδία
Με αυτή την απόφαση η χώρα μιμείται τη γείτονα Φινλανδία, η οποία αυτή τη στιγμή ηγείται της κατασκευής μιας λεγόμενης «οριστικής» χωματερής στο Εουραγιόκι, στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας. Η κατασκευή, που ολοκληρώνεται επί του παρόντος, θα παραλάβει τα πρώτα δοκιμαστικά φορτία το 2023 και θα λειτουργήσει το 2025.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι οι πρώτες που έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το είδος εγκατάστασης. Στη Γαλλία, ένα έργο χωματερής βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στο Μπιρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Με τη Φινλανδία, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα πυρηνικά μας απόβλητα. Αυτή θα είναι μια ασφαλής λύση τελικής αποθήκευσης, η οποία παρέχει ασφάλεια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον πληθυσμό», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Ανίκα Στράντελ σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως και στη Φινλανδία, οι χρησιμοποιημένοι ράβδοι καυσίμου εισάγονται πρώτα σε θήκες από χυτοσίδηρο. Αυτές οι θήκες στη συνέχεια γλιστρούν σε 2.800 χάλκινα σιλό, τα οποία, σφραγισμένα, πρέπει θεωρητικά να παραμείνουν στεγανά για 100.000 χρόνια.
Σε 500 μέτρα κάτω από τη γη, αυτά τα σιλό πρέπει στη συνέχεια να μπουν σε κατακόρυφες κοιλότητες σφραγισμένες από μεγάλα πώματα μπεντονίτη, πηλού με μικρή σκληρότητα, πολύ μικρή διαπερατότητα και ευελιξία
Επί του παρόντος, σχεδόν 7.500 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων αποθηκεύονται σε μια «μεσοπρόθεσμη» τοποθεσία που άνοιξε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια στο Όσκαρσαμν, στη σουηδική ανατολική ακτή.
Το έργο διευθύνεται από την SKB, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από Σουηδούς παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η τελευταία χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση», την ώρα που η Greenpeace καταδίκαση μια απόφαση με συνέπειες που θα διαρκέσουν για 100.000 χρόνια.
Η περιβαλλοντική ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η λύση αυτή προκαλεί «πολύ μεγάλη ανασφάλεια» κάνοντας λόγος για μια «ανεύθυνη» κυβερνητική απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.