Κόσμος

Σουηδία: Μασκοφόροι πέταξαν καπνογόνα μέσα σε θέατρο σε αντιφασιστική εκδήλωση

Στη Σουηδία, σήμανε συναγερμός όταν μασκοφόροι εκσφενδόνισαν καπνογόνα μέσα σε θέατρο σε νότιο προάστιο της Στοκχόλμης, όπου επρόκειτο να γίνει εκδήλωση κατά της άκρας δεξιάς.

Όπως ανακοίνωσαν η αστυνομία της Στοκχόλμης και πολιτικοί παρατάξεων της Σουηδίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, «τρεις άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο», προσθέτοντας πως η σοβαρότητα της κατάστασής τους δεν είναι σαφής σε αυτό το στάδιο.

Περίπου 50 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε θέατρο στο Γκουμπέγκεν, νότιο προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν σε «αντιφασιστική συγκέντρωση» από τις παρατάξεις που την οργάνωσαν, το Vänsterpartiet («Κόμμα της Αριστεράς», ριζοσπαστική αριστερά) και το Miljöpartiet («Πράσινοι», οικολογικό).

Σύμφωνα με την αντιρατσιστική συλλογικότητα «Expo», που είχε προσκληθεί να κάνει παρουσίαση στην εκδήλωση, «ομάδα ναζί» εισέβαλε στο φουαγιέ λίγη ώρα προτού αρχίσει η εκδήλωση και πέταξε καπνογόνα στην αίθουσα.

«Είναι τρομερό το ότι εκδήλωση του Κόμματος της Αριστεράς έγινε στόχος επίθεσης. Επικοινώνησα με την κυρία (Νούσι) Ντάντγκοσταρ (σ.σ. την επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς) και της εξέφρασα την πιο βαθιά μου υποστήριξη. Αυτού του είδους οι αποκρουστικές συμπεριφορές δεν έχουν καμιά θέση στην ελεύθερη κι ανοικτή κοινωνία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Όλοι οι ηγέτες των σουηδικών πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η Νούσι Ντάντγκοσταρ καταδίκασε το γεγονός ότι «ανοικτή εκδήλωση για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων» έγινε στόχος «βίαιης επίθεσης από ανθρώπους που έμοιαζαν να είναι ναζιστές», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

«Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνιστούν εναντίον της άκρας δεξιάς, που απειλεί τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837