Περισσότερες από 50 φορές πυροβόλησε ο δράστης της χειρότερης ένοπλης επίθεσης που έχει σημειωθεί ποτέ στη Σουηδία. Στο μακελειό της πόλης Όρεμπρο βρήκαν τραγικό θάνατο 10 άνδρες και γυναίκες, εκτός από τον μακελάρη που αυτοκτόνησε μετά την επίθεση.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (12.02.2025) η αστυνομία, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία που συγκλόνισε τη Σουηδία, ο 35χρονος δράστης του μακελειού ζούσε απομονωμένος αρκετά χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις 5 Φεβρουαρίου, ένας 35χρονος – ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Ρίκαρντ Άντερσον από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης – μπήκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης νεαρών ενηλίκων στο Όρεμπρο, 200 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης, και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 10 ανθρώπους προτού στρέψει – κατά τα φαινόμενα – το όπλο προς τον εαυτό του.
Περιγράφεται ως ένας άνεργος, απομονωμένος, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Ο άνδρας πιστεύεται ότι ενήργησε μόνος του. Έριξε περισσότερους από 50 πυροβολισμούς, διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι κατάσχεσε τέσσερα όπλα: τρία στον τόπο της επίθεσης (καθώς και πυρομαχικά) και ένα στο σπίτι του δράστη.
Ο Άντερσον είχε αγοράσει πυρομαχικά και καπνογόνες χειροβομβίδες λίγο πριν εξαπολύσει την επίθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζούσε απομονωμένος στο διαμέρισμά του από το 2016, «με λίγες επαφές με άλλα άτομα», ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη πώς επικοινωνούσε μέσω των social media, δήλωσε η αστυνομία.
Είχε εγγραφεί στο σχολείο δύο φορές, το 2013 και μεταξύ 2019 και 2021. Μια εβδομάδα μετά το μακελειό, η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τα κίνητρά του, αλλά φαίνεται ότι τα θύματα του, που διέμεναν όλα στο Όρεμπρo, επιλέχθηκαν τυχαία. Πρόκειται για επτά γυναίκες και τρεις άνδρες ηλικίας από 28 έως 68 ετών, ορισμένοι ήταν σπουδαστές, άλλοι δάσκαλοι.
Η αστυνομία δεν αποκάλυψε την εθνικότητά τους, αλλά σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SVT, στην πλειονότητά τους ήταν αλλοδαποί.
«Προέρχονταν από διαφορετικά μέρη του κόσμου και είχαν διαφορετικά όνειρα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον σε ομιλία του στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Κρίστερσον κάλεσε να μην γίνονται εικασίες για τα κίνητρα του δράστη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι καταλαβαίνει τις ανησυχίες των «ανθρώπων ξένης καταγωγής».
Η πρεσβεία της Συρίας στη Στοκχόλμη εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε δυο συριακές οικογένειες, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας δήλωσε ότι ένας πολίτης του ήταν μεταξύ των νεκρών και ένας άλλος είχε τραυματιστεί.