Site icon NewsIT

Σουδάν: Δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστεία

27.09.2013 | 17:15
Σουδάν: Δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστεία

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν σκότωσαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές πυροβολώντας τους στο στήθος ή στο κεφάλι, κατήγγειλαν η Διεθνής Αμνηστεία και το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξοργισμένοι για την αύξηση των τιμών των καυσίμων βγήκαν στους δρόμους του Χαρτούμ και πόλεων του κεντρικού Σουδάν την Δευτέρα για να διαδηλώσουν, καταγγέλλοντας παράλληλα την διαφθορά κι αξιώνοντας ο βετεράνος πρόεδρος Όμαρ Χάσαν Μπασίρ να παραιτηθεί.

Οι οργανώσεις αμφισβητούν την εκδοχή της κυβέρνησης για τα επεισόδια στο κεντρικό τμήμα της αφρικανικής χώρας

Το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία του Σουδάν, η οποία κατέστειλε τις κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε ότι σε συγκρούσεις με διαδηλωτές σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και αστυνομικών. Όμως Σουδανοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 100.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, και την οργάνωση Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες που τους χτύπησαν στο στήθος ή στο κεφάλι. Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις επικαλέστηκαν αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς, γιατρούς και δημοσιογράφους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα αγόρι 14 ετών, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα φαίνεται ότι ήταν από 19 ως 26 ετών, όπως ανέφεραν οι δύο ΜΚΟ σε ανακοίνωσή τους. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, πρόσθεσαν.

Ακτιβιστές έχουν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις μετά τις σημερινές προσευχές

Σουδανοί αξιωματούχοι έκαναν κάποιο σχόλιο ενώ ο υπουργός Πληροφόρησης Άχμεντ Μπέλαλ Οσμάν δήλωσε ότι οποιοσδήποτε απολογισμός που ξεπερνά τους 29 νεκρούς είναι ανακριβής.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι υψηλότερος από τον επίσημο, που κάνει λόγο για 29 θύματα. Δεν έδωσε κάποιον ακριβή αριθμό.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν άμεσα οι ισχυρισμοί αυτοί από άλλες πηγές, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Εικόνες του πρακτορείου από τις διαδηλώσεις στο Χαρτούμ την Τετάρτη δείχνουν διαδηλωτές που κρατούν στα χέρια τους φυσίγγια από καραμπίνες. Ανταποκριτές μετέδωσαν ότι είδαν δεκάδες αστυνομικούς με πολιτικά να οπλοφορούν.

Διαβάστε

Σουδάν: 36 νεκροί από τις πλημμύρες – 150.000 οι πληγέντες

Σουδάν: Περίπου 100 νεκροί σε νέες μάχες στο Νταρφούρ μεταξύ φυλών

Τουλάχιστον 134 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στο Νταρφούρ

Τραγωδία στο Σουδάν – 12 νεκροί απο κατάρρευση τοίχου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version