Κόσμος

Σπάνια φωτογραφία από το «μανιτάρι» της Χιροσίμα

Βλέπει το φως 68 χρόνια μετά. Ήταν... χαμένη στο βάθος της βιβλιοθήκης ενός δημοτικού σχολείου. Έχει τραβηχτεί από το έδαφος 30 λεπτά μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Προκαλεί ρίγη και ανατριχίλα. Θυμίζει άλλωστε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας Ιστορίας. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά αμάχων.

Η φωτογραφία του «μανιταριού» που προκάλεσε η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε σωρό άρθρων και εγγράφων σχετικών με την έκρηξη στη βιβλιοθήκη δημοτικού σχολείου της Χιροσίμα, ανακοίνωσε συντηρήτρια του Μουσείου για την Ειρήνη της ιαπωνικής πόλης.

Πιστεύεται ότι τραβήχτηκε από το έδαφος 30 λεπτά μετά την έκρηξη και από απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Το θανατηφόρο σύννεφο φαίνεται ότι υψώνεται από δύο σημεία.

“Η ύπαρξη αυτής της φωτογραφίας αναφερόταν στα εγχειρίδια της ιστορίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα αντίτυπο”, εξήγησε η συντηρήτρια.

Οι γνωστότερες φωτογραφίες της έκρηξης και του ατομικού μανιταριού έχουν ληφθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η βόμβα “Little Boy”, η οποία ρίχτηκε από το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, προκάλεσε τον θάνατο 140.000 ανθρώπων.
Η δεύτερη ατομική βόμβα που έπληξε τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, το Ναγκασάκι, προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Χιροσίμα αγάπη μου”! 67 χρόνια μετά την βόμβα, δείτε πως είναι η πόλη!

Ιαπωνία: 65η επέτειος από την καταστροφή της Χιροσίμα

Για πρώτη φορά Αμερικανός πρέσβης στις εκδηλώσεις μνήμης στην Χιροσίμα

Μ.Ομπάμα: “Θέλω να επισκεφθώ Χιροσίμα και Ναγκασάκι”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ελληνίδα δικαστής τα «βάζει» με τον Ντόναλντ Τραμπ: Ποια είναι η 57χρονη Πόλα Ξινίς που υπερασπίζεται μετανάστη που απελάθηκε άδικα
Η κυβέρνηση Τραμπ παραδέχθηκε ότι απέλασε λόγω «διοικητικού λάθους» τον συγκεκριμένο μετανάστη αλλά δεν σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες επιστροφής του στις ΗΠΑ
Η 57χρονη Ελληνίδα δικαστής
Από επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη πέθανε η ηθοποιός «Gossip Girl», Μισέλ Τράχτενμπεργκ
Η 39χρονη ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη από τη μητέρα της - Στην αρχή υπήρχε η πεποίθηση ότι η ηθοποιός πέθανε λόγω της πρόσφατης μεταμόσχευσης που έκανε στο ήπαρ της
Μισέλ Τράχτενμπεργκ 1