Χιλιάδες κόσμου και όχι μόνο οι συγγενείς των νεκρών, κατέκλυσαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τους γύρω δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τυφλής επίθεσης. Άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους στην επίθεση, γερμένοι πάνω στα φέρετρα. Δεν μπορούν να πιστέψουν πως από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αγαπημένοι τους χάθηκαν.
Από το βράδυ της Κυριακής, οι δρόμοι της Τάντα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου πλημμύρισαν με κόσμο. Με οργή, με πόνο και ένα τεράστιο γιατί. Γιατί τους στοχοποίησαν οι τζιχαντιστές, γιατί αιματοκύλησαν τη γιορτή τους, γιατί σκοτώνουν αθώους. Άνθρωποι πεσμένοι πάνω στα φέρετρα των αγαπημένων τους σπαράζουν. Δεν θέλουν να τους αποχωριστούν. Το εσωτερικό της εκκλησίας που λίγες ώρες πριν ήταν γεμάτο αίματα, τώρα είναι γεμάτο φέρετρα και ανθρώπους που πενθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για την Κυριακή των Βαΐων, μιας από τις δυο σημαντικές γιορτές της Χριστιανοσύνης, ο Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μπήκε στην εκκλησία των Χριστιανών Κοπτών στην Τάντα και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Παρέσυρε στο θάνατο 27 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 78.
Δυο ώρες αργότερα, ένας άλλος τζιχαντιστής με το ίδιο επώνυμο, ο Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι έκανε το ίδιο, έξω από την εκκλησία, επίσης των Χριστιανών Κοπτών, του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια. 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν. Τα θύματα θα ήταν πολλά περισσότερα αν ένας ήρωας αστυνομικός δεν τον ανάγκασε να περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων. Εκεί ανατινάχθηκε ο τζιχαντιστής.
Θεωρείται πως η δεύτερη επίθεση είχε στόχο τον Κόπτη Πατριάρχη, ο οποίος ήταν μέσα στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου (σε απόσταση σχεδόν 800 μέτρων από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο) για τη λειτουργεία της Κυριακής των Βαΐων. Δεν έπαθε το παραμικρό κυρίως χάρη στην αντίδραση του αστυνομικού που δεν άφησε τον άνδρα με το μπλε τζάκετ να μπεί στην Εκκλησία. Στην επίθεση στον Άγιο Μάρκο, ανάμεσα στους 17 νεκρούς είναι τρεις αστυνομικοί.
Και οι δυο επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε σοκαριστικά video
Οι τζιχαντιστές του ISIS δεν άργησαν να αναλάβουν την ευθύνη και πανηγυρίζοντας να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των καμικάζι αυτοκτονίας. Οι Αιγύπτιοι, μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία τους, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Χριστιανών. Έκαναν πορεία κατά του Ισλαμικού Κράτους και σχημάτισαν ουρές για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η επίθεση στην Αίγυπτο έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα και λίγες μέρες αφού το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους πιστούς του να στοχοποιήσουν τους Χριστιανούς. Στόχος τους να διχάσουν. Έβαλαν στο στόχαστρο την Αίγυπτο γιατί ηττώνται στη Συρία και στο Ιράκ. Έτσι δόθηκε η εντολή στο αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS (που μέχρι τώρα ήταν ενεργό στο βόρειο Σινά) να αιματοκυλήσει την Κυριακή των Βαΐων.
Παρά όμως τις επιθέσεις στο βόρειο Σινά, στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση δεν έχει καταφέρει να ελέγξει αστικά κέντρα, όπως έχει κάνει στη Συρία και το Ιράκ. Και αν η οργάνωση έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον των κοπτών, η εκστρατεία της εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στην Αίγυπτο άρχισε να εντείνεται από τον Δεκέμβριο, μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον μιας εκκλησίας στο Κάιρο, από την οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι.
Ο λόγος; «Το ΙΚ βρίσκεται υπό πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, οπότε διεξάγει θεαματικές επιθέσεις αλλού: πρόκειται για μια απόπειρα να ελέγξει ξανά την εικόνα του, να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών του και να στρατολογήσει νέα μέλη», εκτιμά ο Γιάντζεν Γκάρνετ ειδικός στο Navanti Group Analytics.
Στο Ιράκ και τη Συρία οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ήττες. Βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και σημαντικού προπυργίου τους.
Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επτά κόπτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Σινά, ωθώντας δεκάδες οικογένειες χριστιανών να φύγουν από την περιοχή. «Οι δογματικές επιθέσεις δείχνουν ότι η οργάνωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση «επέκτασης», παρά τις ήττες που αντιμετωπίζει στο πεδίο των μαχών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν όσους είναι ιδεολογικά κοντά του να υποστηρίζουν την οργάνωση», σημειώνει ο Ζακ Γκολντ ειδικός του Rafik Hariri Centre για τη Μέση Ανατολή.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύθηκε να εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των χριστιανών στην Αίγυπτο, τους οποίους χαρακτήρισε «πολυθεϊστές». «Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου το Ισλαμικό Κράτος και οι υποστηρικτές του στο Διαδίκτυο εισήγαγαν μεθοδικά τους Αιγύπτιους τζιχαντιστές σε πιο ακραίες σκέψεις», επεσήμανε ο Μόχταρ Άουαντ ερευνητής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό του πανεπιστημίου George Washington των ΗΠΑ.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, από τις οποίες σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι διαπράχθηκαν από δύο Αιγύπτιους βομβιστές αυτοκτονίας. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον των κοπτών, που αποτελούν το 10% των 92 εκατομμυρίων Αιγύπτιων.
«Τα τελευταία χρόνια το Ισλαμικό Κράτος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και υπέστη πολλές ήττες μέχρι να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην ηπειρωτική Αίγυπτο. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον εκκλησιών δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη παρουσία των τζιχαντιστών στην περιοχή», τονίζει ο Γκάρνετ.
Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τζιχαντιστών, όμως παράλληλα παραδέχθηκε ότι πολλοί εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης. Η τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες είχε διεξάγει πολλές επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας εκτός Σινά, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Και το νέο παρακλάδι της οργάνωσης στην Αίγυπτο, που αποκαλείται «Επαρχία Σινά», έχει διεξάγει πολλές επιθέσεις στο Κάιρο, πάντα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA