Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Σπαρακτικές μαρτυρίες από τη Μαντάγια: “Γιατί αργήσατε τόσο;’

Σπαρακτικές μαρτυρίες από τη Μαντάγια: “Γιατί αργήσατε τόσο;’

«Έβλεπες στα μάτια των ανθρώπων ταυτόχρονα ελπίδα και δυσπιστία, σαν να μην μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτό συμβαίνει στ’ αλήθεια», δήλωσε σήμερα ο Πάβελ Ξίσεκ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στο Thomson Reuters Foundation, αναφερόμενος στην υποδοχή της αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια όταν έφθασε στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια της Συρίας.

Η ΔΕΕΣ συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή που μετέφερε τις πρώτες προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες που έλαβαν μετά από πολλούς μήνες οι κάτοικοι της Μαντάγια.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονταν ζητωκραυγάζοντας, μας έδιναν τα χέρια, αλλά ορισμένοι φώναζαν εξοργισμένα “γιατί σας πήρε τόσο πολύ καιρό;”», πρόσθεσε ο Ξίσεκ σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά από την Δαμασκό.

Μια αυτοκινητοπομπή με βοήθεια εισήλθε χθες στην Μαντάγια, που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι περίπου 40.000 κάτοικοι της πόλης είναι παγιδευμένοι εδώ και μήνες χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες θανάτους από πείνα.

«Στην πραγματικότητα δεν ξέραμε τι να περιμένουμε», είπε ο Ξίσεκ, που ξεφόρτωνε προμήθειες που απέστειλαν ο ΔΕΕΣ και τα Ηνωμένα Έθνη ως τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν «σπαρακτικό» να βλέπει κανείς πόσοι πολλοί άνθρωποι ανέμεναν τόσο καιρό, να φτάσει βοήθεια στην πόλη.

«Πολλοί άνθρωποι μας έλεγαν: “Ακούστε, δεν είχαμε ψωμί ή ένα κανονικό γεύμα για πάρα πολύ καιρό… ονειρευόμαστε το ψωμί», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Συρία.

«Μια γυναίκα μου έδειξε μια φωτογραφία ενός ωραίου πιάτου που ήταν στην πραγματικότητα μερικά φύλλα από φυτά, με μπαχαρικά και αλάτι».

Κάτοικοι της πόλης είπαν στον Ξίσεκ πως όταν κατάφερναν να μαγειρέψουν, πρόσθεταν επιπλέον αλάτι στο φαγητό, για να διψάσουν περισσότερο, ώστε να πίνουν περισσότερο νερό, για να αισθάνονται τα στομάχια τους λίγο πιο γεμάτα.

«Αυτά τα πράγματα σου ραγίζουν την καρδιά, η κατάσταση σε μέρη που βρίσκονται υπό πολιορκία, όπου κι αν βρίσκονται, είναι απάνθρωπη», σημείωσε ο Πάβελ Ξίσεκ. «Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να λιμοκτονούν για να λάβουν βοήθεια», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε