Κόσμος

Spiegel: Γερμανικές πιέσεις στην Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποκαλύπτει το Spiegel.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό, ο Σολτς παρότρυνε τον Αλμπαϊράκ να αποδεχθεί το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως γράφει το Spiegel, ενθάρρυνε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας, ενώ ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του απάντησε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες του κόλπου προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ ζητά από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει «επειγόντως» καθώς, μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

«Τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει το ύψος του προγράμματος βοήθειας για την Τουρκία. Ανάλογα με τον σχεδιασμό, θα χρειαστούν από 30 έως 70 δις δολάρια» σημειώνει το ρεπορτάζ του Spiegel και καταλήγει:

«Μέχρι το τέλος του έτους, κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δις ευρώ, δηλαδή, περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ της χώρας».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η αγορά μίλησε» λέει η Κίνα για τους δασμούς Τραμπ με φόντο την «κατρακύλα» στη Wall - Καλεί σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις»
«Τώρα είναι η ώρα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν τα λάθος πράγματα και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς τους εταίρους μέσω διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις»
Κίνα λιμάνι
Αιματοχυσία στη γενέτειρα του Ζελένσκι – 18 νεκροί από ρωσικό χτύπημα, ανάμεσά τους 9 παιδιά
«Ο πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά σε κατοικίες, παιγνιδότοπο, δρόμους. Αυτοί που μπορούν και κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι άνθρωποι, είναι καθάρματα», ξέσπασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οι Ρώσοι χτύπησαν τη γενέτειρα του Ζελένσκι