Site icon NewsIT
12:03 | 01.05.16

Spiegel: Σκληρό πόκερ Ερντογάν – Μέρκελ για τη βίζα! Η… παγίδα που στήνει στη Γερμανίδα καγκελάριο και η “υποταγή” της Κομισιόν στην Τουρκία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

- Η Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη αποφασίζει για την “απελευθέρωση” της βίζας και υπάρχουν πολλές πιθανότητες η απόφαση να είναι υπέρ της Άγκυρας - “Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια 100%. Το ξέρουμε αυτό”, είπε Γερμανός αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων - Ένα από τα ζητήματα τριβής είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Τουρκίας, καθώς και στοιχεία του τουρκικού δικαίου δεν είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - “Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες

Τον δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για την Τουρκία αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 72 αναγκαίες προϋποθέσεις.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει υλοποιήσει περίπου 50 σημεία που απαιτούνται και όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό, από το περιβάλλον της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι προϋπόθεση για μια θετική εισήγηση είναι ο αριθμός των ανοιχτών σημείων να είναι μονοψήφιος.

Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει τη θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας εξαιτίας “τεχνικών εμποδίων” όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια.

Γεγονός είναι πάντως ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του Spiegel. Όπως σημειώνει, “από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό”. Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη συμφωνία “εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με τη γερμανίδα καγκελάριο”, παρατηρεί ο αρθρογράφος, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι “από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία”.

Επικριτική στάση τηρεί η Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός καλείται να “διαπραγματευθεί, όχι να απειλεί”, διεμήνυσε στο Spiegel ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, αναφέρει το Spiegel, βλέπει τη διαμάχη για την απελευθέρωση της βίζας ως μία δοκιμή για τη δική του εξουσία. Και είναι σίγουρος ότι έχει καλύτερα φύλλα σε αυτό το παιχνίδι πόκερ, από ότι η Μέρκελ και η ΕΕ. “Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ενωση”, είπε εξάλλου στην Άγκυρα πριν από μερικές ημέρες.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης.

“Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά είναι πρόθυμη να προχωρήσει η Ευρώπη την απάρνηση του εαυτού της. Είναι πιθανόν η Κομισιόν να δώσει απάντηση σε αυτό την επόμενη εβδομάδα”, γράφει το γερμανικό περιοδικό. “Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια 100%. Το ξέρουμε αυτό”, είπε Γερμανός αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση, συμπλήρωσε, τελικά δεν θα είναι άσπρο-μαύρο. Θα είναι γκρι. “Είναι όπως όταν λες στα παιδιά σου ότι θα τα πας διακοπές αν πάρουν σε όλα ”Α”. Θα ακυρώσεις τις διακοπές αν πάρουν ένα ”Β”;”, είπε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπάρχουν και χειρότεροι “βαθμοί” από το “Β” όμως στον έλεγχο της Τουρκίας. Ενα από τα ζητήματα τριβής είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος της, ο οποίος επιτρέπει στον Ερντογάν να κυνηγήσει όποιον αποφασίσει ο ίδιος να χαρακτηρίσει τρομοκράτη, ακόμη και τους δημοσιογράφους που του ασκούν κριτική. Κάποιοι εντός της Κομισιόν πιστεύουν ότι αυτός ο νόμος δίνει λευκή επιταγή στις τουρκικές αρχές ασφαλείας, να κάνουν ότι θέλουν. Επίσης, στοιχεία του τουρκικού δικαίου δεν είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Οι φόβοι της Γερμανίας

 

Η απελευθέρωση της βίζας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη και να διαταράξει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι οι παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν “όπλο” στα χέρια των ακροδεξιών. Το AfD στη Γερμανία, το FPÖ στην Αυστρία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το θέμα για να ενισχύσουν το αίσθημα ενάντια στους μουσουλμάνους επισκέπτες από την Τουρκία.
Μέσα σε όλα αυτά, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών του Βερολίνου φοβούνται ότι η απελευθέρωση της βίζας θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των Κούρδων που κάνουν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Η νέα κατάσταση θα τους επιτρέπει να μπουν σε μία πτήση για τη χώρα, ως τουρίστες και μετά να ζητήσουν για άσυλο, με πολλούς από αυτούς να έχουν πολλές ελπίδες για να το εξασφαλίσουν. Ήδη υπάρχουν 11.000 Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία με άσυλο, εξαιτίας των διώξεων που υπόκεινται στην πατρίδα τους. Αν ο Ερντογάν συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση με τους Κούρδους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, αυτός ο αριθμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο.
 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version