Ο πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάκσε έχει ισχυρό προβάδισμα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σήμερα Τετάρτη μετά προεδρικές εκλογές, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται ο βασικός του αντίπαλος.
Σύμφωνα με στελέχη της εκλογικής επιτροπής ο Ρατζαπάκσε –που αντιμετώπισε τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και πρώην στενό του συνεργάτη Σάρατ Φονσέκα– καταλαμβάνει το 60% των ψήφων, με το 20% των ψήφων καταμετρημένο.
Το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό περίπου το μεσημέρι. Η ένταση ήταν εμφανής στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, όπου 80 ένοπλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Φονσέκα και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης.
“Περικυκλώσαμε το ξενοδοχείο”, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων. “Έχουμε πληροφορίες ότι μέσα βρίσκονται 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους και λιποτάκτες. Τους στείλαμε μήνυμα να παραδοθούν”, πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης όμως αντέτεινε ότι η παρουσία του στρατού είχε στόχο “να εκφοβίσει” τους υποστηρικτές της ή ενδεχομένως ακόμα και “να συλληφθεί η ηγεσία μας”.
Η κρατική τηλεόραση είχε προηγουμένως μεταδώσει πληροφορίες κατά τις οποίες ο Φονσέκα “απεργάζεται συνωμοσία εναντίον της νίκης του προέδρου”.
Η εκλογική μάχη, που διεξήχθη μετά το τέλος του πολέμου με τους αυτονομιστές της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE), χαρακτηρίστηκε από οξείς τόνους, βιτριολικές επιθέσεις και καταγγελίες της μιας πλευράς προς την άλλη ότι ετοιμάζει πραξικόπημα.
Ο Ρατζαπάκσε, 64 ετών, και ο Φονσέκα, 59, ήταν οι αρχιτέκτονες της στρατιωτικής εκστρατείας που απέβη στη συντριβή των Τίγρεων, οι οποίοι μάχονταν για ένα ανεξάρτητο κράτος της μειονότητας των Ταμίλ από την δεκαετία του 1970.
Τα μερικά αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα έδιναν 1,31 εκατ. ψήφους για τον Ρατζαπάκσε και 862.644 για το Φονσέκα. Περίπου 9,85 εκατ. πολίτες ψήφισαν συνολικά.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει στα δικαστήρια την υποψηφιότητα του Φονσέκα, διότι το όνομά του δεν ήταν σε λίστα και άρα, όπως υποστήριξε, η συμμετοχή του στην διαδικασία είναι άκυρη, παρά την έντονη διαμαρτυρία ανώτατου στελέχους της εκλογικής επιτροπής.
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τουλάχιστον 1.000 επεισόδια πολιτικής βίας που αναφέρθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.Σημαντική θεωρείτο η ψήφος των Ταμίλ, περίπου 300.000 εκ των οποίων συνεχίζουν να ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.