Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ενέκρινε την εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, με στόχο να βοηθήσει τους εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις καυσίμων και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά.
Η Σρι Λάνκα, η οποία διαθέτει περίπου ενάμισι εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους, έχει πληγεί από την έλλειψη συναλλάγματος εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να εισάγει καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.
Πολλοί από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους της Σρι Λάνκα αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές στα πρατήρια καυσίμων, ενώ είναι αντιμέτωποι με πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Το υπουργικό συμβούλιο της Σρι Λάνκα ενέκρινε χθες Δευτέρα πρόταση η οποία προβλέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν άδεια της Παρασκευές τους επόμενους τρεις μήνες, εν μέρει επειδή οι μετακινήσεις είναι δύσκολες λόγω των ελλείψεων καυσίμων και παράλληλα προκειμένου να τους ενθαρρύνει να στραφούν στις καλλιέργειες.
«Φαίνεται σωστό να δοθεί στους κυβερνητικούς υπαλλήλους άδεια μία εργάσιμη ημέρα και να τους δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός προκειμένου να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες στους κήπους τους ή αλλού ως λύση στις ελλείψεις τροφίμων που αναμένονται», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
Το μέτρο αυτό δεν θα αφορά τους εργαζόμενους σε κάποιους σημαντικούς τομείς της κυβέρνησης.
Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό για να εργαστούν θα μπορούν να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για διάστημα έως και πέντε χρόνια χωρίς να χάνουν τη θέση τους ή να έχουν επιπτώσεις στη σύνταξή τους, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για τη διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Σρι Λάνκα, ενώ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει 47 εκ. δολάρια για να βοηθήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα.
Η υποτίμηση του νομίσματος, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων οδήγησαν τον Απρίλιο τον πληθωρισμό τροφίμων στο 57%.
Η κυβέρνηση συζητά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα σχέδιο διάσωσης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί πρόθυμες να βοηθήσουν τη Σρι Λάνκα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μάλιστα, ανέφερε χθες το βράδυ στο Twitter πως: «Στη διάρκεια αυτών των δύσκολων οικονομικά και πολιτικά καιρών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Σρι Λάνκα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ και τη διεθνή κοινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ