Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με 321 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες στην Σρι Λάνκα όπως μεταδίδει το Reuters.
Ωστόσο, το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Ισλαμικό Κράτος δεν παρείχε στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του ότι δηλαδή είναι πίσω από τις επιθέσεις στην Σρι Λάνκα.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές των αρχών, δύο αδέλφια από την Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις που σκότωσαν περισσότερους από 320 ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα στην χώρα, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.
Τα δυο αδέλφια, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama’ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.
Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι αρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.
Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.
Ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής την Κυριακή του Πάσχα. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.
«Οταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του…τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν κατονομάσθηκε γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα. Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.
Μάλιστα, σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα και βίντεο και φωτογραφίες απο κλειστό κύκλωμα που δείχνουν έναν ύποπτο ο οποίος κινείτο στα σημεία λίγο πριν αυτές εκδηλωθούν.
CCTV footage has emerged of a suspected suicide bomber entering St Sebastian's Church in Sri Lanka moments before an explosion.
More on this footage here: https://t.co/1bAcNa0LbH pic.twitter.com/aZgzgooqxI
— Sky News (@SkyNews) April 23, 2019
Αντίποινα για το Κράισττσερτς
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, κυρίως μέσα σε εκκλησίες, δείχνουν πως οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν σε αντίποινα για τους φόνους σε τζαμιά του Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία.
«Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν πως αυτό που συνέβη στη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων του Κράισττσερτς», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υφυπουργός Άμυνας Ρουβάν Βιζεβαρντένε, αναφερόμενος στην επίθεση της 15ης Μαρτίου που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους σε δύο τζαμιά της μεγάλης πόλης του νότου της Νέας Ζηλανδίας.
[read4more]
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ντόπια οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ (NTJ) που κατηγορείται από τις αρχές ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, είχε συνδεθεί με μια ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση που είναι λίγο γνωστή στην Ινδία, δήλωσε ο Βιζεβαρντένε.
«Αποκαλύφθηκε πλέον πως αυτή η οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ, που διέπραξε τις επιθέσεις, είχε στενούς δεσμούς με την JMI», δήλωσε αναφερόμενος προφανώς σε μια οργάνωση γνωστή ως Τζαμαάτ-ουλ-Μουτζαχεντίν Ινδία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η JMI δημιουργήθηκε πέρυσι και συνδέεται με μια ομώνυμη οργάνωση στο Μπανγκλαντές.
Ο υφυπουργός προσέθεσε πως η Σρι Λάνκα δέχεται διεθνή αρωγή για την έρευνα, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο των δυνάμεων επιβολής του νόμου, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, πράκτορες του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) στέλνονται στη Σρι Λάνκα για να βοηθήσουν στην έρευνα.