Ο κόσμος από το πρωί περπατάει στους δρόμους και η σκέψη του είναι αν θα είναι το επόμενο θύμα της τρομοκρατίας. Λιγοστοί είναι αυτοί που πήραν σήμερα το πρωί το μετρό. Φοβούνται. Δεν ξέρουν αν ο διπλανός τους είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και ανά πάσα στιγμή θα ανατιναχτεί…
Ημέρα πένθους για τη ρωσική πρωτεύουσα κήρυξε τη σημερινή ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ. Τα θύματα των δύο χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων έφτασαν τα 40.
Οι διασώστες έχουν ήδη απομακρύνει από τον σταθμό Λουμπιάνκα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση, τις σορούς των θυμάτων, αλλά ο σταθμός παραμένει κλειστός για το κοινό. Το μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε χθες ήδη από τις 12:55 GMT ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί στη γραμμή αυτή, ενώ η κυκλοφορία στις υπόλοιπες 11 γραμμές του μοσχοβίτικου μετρό δεν διεκόπη καθόλου.
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ταυτότητα των δύο καμικάζι καθώς και των δύο γυναικών που τις συνόδευσαν μέχρι την είσοδο του μετρό έχει εντοπιστεί χάρη στα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας των σταθμών.
Αυτές οι δύο γυναίκες, καθώς επίσης και ένας πιθανός τρίτος συνεργός, ένας άντρας, αναζητούνται από την αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πολλοί ξένοι ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη ρωσική ηγεσία για το χθεσινό χτύπημα, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της στον καναδικό σταθμό CTV, χαρακτήρισε την τρομοκρατία “κοινό εχθρό”. “Είτε είναι στο μετρό της Μόσχας, το μετρό του Λονδίνου, ένα τρένο στη Μαδρίτη ή ένα κτίριο στη Νέα Υόρκη, όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό”, είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.
Ο ρωσικός Τύπος μιλά σήμερα για “το τέλος των ψευδαισθήσεων” σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Ρωσία.
“Η πραγματικότητα έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις περί ασφάλειας στην καθημερινή ζωή”, γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.
“Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές και τα κρατικά κανάλια έκαναν τους Ρώσους να πιστεύουν ότι η τρομοκρατία περιορίζεται στον Βόρειο Καύκασο και δεν απειλεί τους απλούς πολίτες”, συνεχίζει η εφημερίδα.
“Δύο εκρήξεις μέσα σε μισή ώρα […] Και πού; Στο κέντρο της Μόσχας, στην καρδιά της χώρας. Κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας”, γράφει η καθημερινή εφημερίδα Tvoi Dien.
Ο αντίκτυπος αυτής της επίθεσης υπήρξε “αναμφίβολα εκκωφαντικός” γράφει η εφημερίδα Vremia novoste?, η οποία κάνει λόγο για την επιστροφή του “μεγάλου τρόμου” στη Μόσχα, ύστερα από αρκετά “σχετικά ήρεμα” χρόνια.
“Αυτό που συνέβη απέδειξε ότι οι αρχές δεν είχαν καταφέρει ουσιαστικές προόδους στην επίλυση του προβλήματος στο Βόρειο Καύκασο”, εκτιμά η ίδια εφημερίδα η οποία αναρωτιέται “τι άλλα μέτρα μπορούν πλέον να ληφθούν κατά της τρομοκρατίας;”.
“Ενισχύσαμε τους νόμους ενάντια στους υπόπτους για τρομοκρατία, αλλάξαμε τη δομή των οργανισμών που εγγυούνται την ασφάλεια και αυξήσαμε τον αριθμό των μελών τους, δημιουργήσαμε εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή”, υπενθυμίζει η Vremia novoste, πριν υπογραμμίσει ότι “τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπόρεσε να μας προστατεύσει από την επιστροφή των τρομοκρατών στη Μόσχα”.