Μετά τη διεθνή κατακραυγή και ενώ η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα παραμένει εκτός ελέγχου, η Ιαπωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» τα μελλοντικά πυρηνικά της σχέδια.
Η πρόθεση αυτή βγήκε από τα χείλη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ναότο Καν, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στο ψυγείο τα σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.
«Δε θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν προωθηθεί ως τώρα έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει μια πλήρη έρευνα για το ατύχημα και καταστήσει σαφές ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείας», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Η Ιαπωνία έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει ως το 2030 τουλάχιστον άλλους 14 πυρηνικούς σταθμούς.
Την ίδια ώρα, δύο ρομπότ που χρησιμοποιούνται για να ερευνηθεί ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων του, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Τα επίπεδα μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 3 κυμαίνονται από την Κυριακή, από 10 ως 57 μιλισίβερτ ανά ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα αμερικανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.
Τα επίπεδα αυτά καθιστούν δύσκολο για τους εργάτες να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης εργαζόμενοι για παρατεταμένες περιόδους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο την κυβερνητική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Η υπηρεσία αναζητεί τρόπους για να μετριάσει την έκθεση στη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το Kyodo. Το επιτρεπόμενο επίπεδο έκθεσης για τους εργάτες που αντιμετωπίζουν την καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ το χρόνο.
Σύμφωνα με την Tepco συνήθως το επίπεδο της ραδιενέργειας μέσα στα κτίρια των αντιδραστήρων είναι 0,01 μιλισίβερτ ανά ώρα.