Site icon NewsIT

Σταμάτησαν την εκτέλεση στο παρά πέντε

30.09.2010 | 08:31
Σταμάτησαν την εκτέλεση στο παρά πέντε

Δικαστές διέταξαν την αναστολή μιας εκτέλεσης που οι αρχές στην Καλιφόρνια σχεδίαζαν να επισπεύσουν λόγω των ελλείψεων μιας φαρμακευτικής ουσίας που είναι απαραίτητη για τις θανατώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Καλιφόρνια ανέστειλε χθες Τετάρτη την εκτέλεση ενός καταδικασθέντος στην εσχάτη των ποινών παρά την προσπάθεια των αρχών της πολιτείας να επισπεύσουν την πρώτη θανάτωση των τελευταίων πέντε ετών πριν την ημερομηνία λήξης, αύριο Παρασκευή, της τελευταίας διαθέσιμης δόσης μιας από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της εκτέλεσης θανατοποινιτών με ένεση.
 
Η απόφαση προστέθηκε σε εντολή ομοσπονδιακού δικαστή την Τρίτη να ανασταλεί η προγραμματισμένη εκτέλεση του Άλμπερτ Γκρίνγουντ Μπράουν. Ο δικαστής Τζέρεμι Φόγκελ ανέφερε στο αιτιολογικό της απόφασής του ότι η μικρή χρονική προθεσμία που του δόθηκε δεν του επέτρεψε να εξετάσει επαρκώς το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης και την μέθοδο, που είχε κρίνει προβληματική το 2006.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι η προσπάθεια των αρχών της πολιτείας να εκτελέσουν τον Μπράουν πριν λήξει η τελευταία δόση της χημικής ουσίας που διαθέτουν προς το παρόν σημαίνει ότι “η πολιτεία η ίδια δημιούργησε συνθήκες ασύμβατες με την εύτακτη επίλυση, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, εκκρεμών νομικών ζητημάτων σε σχέση με εκτελέσεις βάσει των νέων κανονισμών”.
 
Οι κρίσεις των δύο δικαστών σημαίνουν ότι πιθανότατα ο Μπράουν, που έχει καταδικαστεί για βιασμό παιδιού και φόνο, θα παραμείνει στη φυλακή εν αναμονή της εκτέλεσής του έως τουλάχιστον το 2011. Ο Μπράουν είναι θανατοποινίτης τα τελευταία τριάντα χρόνια–κρίθηκε ένοχος για το βιασμό και την δολοφονία μιας 15χρονης το 1980.
 
Οι αρχές στην Καλιφόρνια διαθέτουν πολύ μικρή ποσότητα της νατριούχου θειοπεντάλης [sodium thiopental], ενός αναισθητικού που αποτελεί μέρος του θανατηφόρου “κοκτέιλ” χημικών που χορηγούνται στους θανατοποινίτες.
 
Η εταιρία Hospira, μοναδική παραγωγός της ουσίας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι νέες παρτίδες δε θα είναι διαθέσιμες έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπως το Κεντάκι και η Οκλαχόμα, ήδη αναγκάστηκαν να αναστείλουν προγραμματισμένες εκτελέσεις.
 
Η Hospira έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το προϊόν της χρησιμοποιείται για να εκτελεστεί η εσχάτη των ποινών, κατά τους Τάιμς.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version